FB Promo
Rada Mihalcea - romanca laudata de Barack Obama la Casa Alba pentru „talent si creativitate”
Vizite: 1349
16 ianuarie 2010
Rada Mihalcea la Casa Alba
Rada Mihalcea la Casa Alba
Foto: Rada Mihalcea la Casa Alba
Share |
APLAUDATĂ LA CASA ALBA. Cum a laudat Barack Obama „talentul și creativitatea” unei românce de 35 de ani. Rada Mihalcea, inclusă în topul 100 cercetători americani.

Joi seară, la Casa Albă, președintele Barack Obama primea în salonul de ceremonii 100 de tineri cercetători "americani" de top, considerați cei de care depinde pe viitor supremația tehnologică și economică a Americii. Între ei și românca de 35 de ani Rada Mihalcea, automatistă clujeancă, coautor al "textrank", brevet ale cărui rezultate au fost incluse în algoritmul de căutare "Google Book Search". Cercetătoarea a absolvit în 1997 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar un an mai târziu a plecat la doctorat în SUA. După ce a obținut titlul științific de doctor în automatizări și calculatoare, a devenit profesor asociat și cercetător la University of North Texas.

"La ceremonia de decernare a premiilor de către consilierul președintelui, întrucât era vorba de o sută de premianți, pentru a nu se lungi evenimentul s-a stabilit ca să nu se aplaude după fiecare înmânare de premiu. În momentul în care a apărut fiica mea cu Zara-zisă și Dodolica- în brațe, toată sala a izbucnit în aplauze", povestește ce s-a întâmplat pe 13 ianuarie la Casa Albă Dumitru Mihalcea, tatăl Radei, prodigioasa cercetătoare româncă inclusă între cei mai buni 100 de tineri oameni de știință ai Americii.

Decernarea premiilor a fost complexă, fiind împărțită în trei evenimente desfășurate pe parcursul a două zile: "În 12 ianuarie a avut loc prima ceremonie la Fundația Națională de Știință (NSF) din Washington care a asigurat finanțarea proiectelor la care lucrează fiica mea, unde s-a elogiat activitatea ei și a primit o diplomă", explică Dumitru Mihalcea. Mai concret, înseamnă că Rada Mihalcea, care activează ca profesor asociat la catedra de "Computer Science and Engineering" a "University of North Texas", are finanțarea proiectelor de cercetare garantată pentru următorii cinci ani, indiferent de costuri.

Sursa: Gandul
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.