FB Promo
Primul summit Donald Trump - Vladimir Putin la Helsinki | La ce concluzii au ajuns Trump si Putin
Vizite: 1594
17 iulie 2018
Primul summit Donald Trump - Vladimir Putin la Helsinki | La ce concluzii au ajuns Trump si Putin
Primul summit Donald Trump - Vladimir Putin la Helsinki | La ce concluzii au ajuns Trump si Putin
Share |

Donald Trump și Vladimir Putin s-au aflat luni la palatul prezidențial din capitala Finlandei, unde au avut o întâlnire pregătită și așteptată îndelung. S-a discutat despre ea încă de la momentul învestirii în funcție a lui Donald Trump, în urmă cu un an și jumătate. Kremlinul numește această întâlnire principalul eveniment al verii și o întâlnire de o mare importanță pentru întreaga lume, relateaza Digi 24.

 

La cel mai urmărit summit al anului, și România a fost pe agendă. Vladimir Putin și Donald Trump au vorbit despre scutul antirachetă, care, după cum se știe, e mare motiv de supărare pentru Rusia. Helsinki a fost gazda unui prim summit între doi lideri extrem de diferiți, și ca stil, și ca experiență: 18 ani de putere pentru Vladimir Putin și 18 luni la Casa Albă pentru Donald Trump. După trei ore de discuții, Vladimir Putin și Donald Trump au venit în fața jurnaliștilor și au proclamat succesul. Nu e clar ce au obținut, nici nu avem o agendă oficială. Ei spun că au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria și arsenalul militar, inclusiv despre scutul antirachetă. Desigur, Vladimir Putin și-a dat cuvântul că nu s-a amestecat în alegerile care l-au făcut pe Donald Trump președinte.  Întrebat dacă îl crede pe el sau dovezile prezentate de anchetatorii americani, răspunsul lui Donald Trump a fost îngrijorător. Atât de mult, încât un fost director CIA a folosit cuvintele "imbecil" și "trădare".

Donald Trump, președintele SUA: Au venit mai mulți oameni la mine și mi-au spus că ei cred că este vorba despre Rusia. Și l-am auzit și pe președintele Putin care a spus că Rusia nu este implicată. Și nici eu nu văd de ce s-ar fi implicat Rusia. (...) L-am numit concurent (pe Vladimir Putin, n.r.) și încă unul bun. De fapt, cuvântul concurent este un compliment.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Am fost și eu agent de informații, știu cum se fabricau dosarele, asta în primul rând. În al doilea rând, cred că Rusia este un stat democrat și sper că voi nu negați acest drept țării voastre, nu negați că SUA sunt o democrație. Credeți că SUA sunt o democrație? Dacă e așa, atunci concluziile finale în această dispută pot fi soluționate doar printr-un proces în tribunal, nu de agenții. Haideți să nu ne mai pierdem timpul cu lucruri mărunte și să nu mai folosim relația SUA-Rusia ca monedă de schimb în bătăliile politice interne.

Donald Trump și Vladimir Putin s-au întrecut în laude și proclamat victorii după întâlnirea lor. Nici nu le-a fost prea greu să anunțe succesul, pentru că agenda evenimentelui a fost foarte ambiguă. Dar am aflat de la Vladimir Putin că scutul antirachetă din România și-a făcut loc în discuțiile cu Donald Trump, alături de Ucraina și Siria. Liderul rus l-a lăudat pe Donald Trump pentru că vrea dialog, și nu confruntare. I-a spus și că îi este recunoscător pentru acest prim pas în rezolvarea problemelor bilaterale. Pe scurt, ce am văzut luni, la Helsinki: Startul s-a dat mai greu, pentru că Vladimir Putin a întârziat zeci de minute. Are acest obicei în comun cu Donald Trump. În total, au fost 3 ore discuții între Donald Trump și Vladimir Putin.

Preț de vreo două ore, președinții au fost singuri în încăpere. Doar translatorii au rămas alături de ei.  Foarte interesant, președintele american e cel care a cerut acest tete-a-tete, potrivit presei americane. Sunt două mari motive: primul - Donald Trump a vrut un dialog mai personal cu Vladimir Putin, pentru a dezvolta o relație de la lider la lider. E ce a făcut și cu Kim Jong-un, de exemplu. Pe urmă, Donald Trump se teme de scurgeri de informații din astfel de întâlniri, inclusiv din partea echipei americane. Sigur că această atitudine nu face decât să întărească aparența unei relații ascunse între cei doi lideri, mai ales în contextul anchetei privind alegerile din Statele Unite. 

„Este o situație periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA”, a spus președintele Rusiei în urma întâlnirii cu omologul său american. Nu a existat o agendă oficială în care să apară informații despre eventuale discuții legate de scutul de la Deveselu, așa cum a scris presa străină, dar Vladimir Putin a menționat subiectul scutului în conferința comună de presă cu Donald Trump. E drept, foarte pe scurt.

„Credem că este necesar să lucrăm împreună pentru o agendă a dezarmării, pentru cooperarea militară și tehnică. Aici intră extinderea Tratatului pentru limitarea armelor ofensive strategice, este o situație periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care nu respectă Tratatul INF. Și desigur să lucrăm pentru a preveni plasarea de arme în spațiu”, a punctat liderul de la Kremlin.

Trump: Cuvântul lui Putin, mai greu decât al FBI

Pe de altă parte, am asistat la o scenă incredibilă în conferința de presă. Președintele Statelor Unite a luat apărarea Rusiei, și nu a autorităților din țara pe care o conduce. Autorități care spun că Statele Unite au fost victima unui atac rusesc! E vorba, desigur, despre atacul asupra alegerilor prezidențiale americane.

Donald Trump: Am discutat direct cu președintele Putin despre problema amestecului Rusiei în alegerile noastre. Am simțit că e cel mai bine să-i transmit personal. Am petrecut mult timp vorbind despre asta. Președintele Putin este și el preocupat să rezolve problema, este foarte interesat de acest lucru.
Vladimir Putin: Încă o dată, președintele Trump a ridicat problema așa-zisului amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Aș vrea să repet ceea ce am spus deja de mai multe ori. Federația Rusă nu a intervenit și nu are intenția de interveni în afacerile interne ale SUA, inclusiv în procesul electoral. În cazul în care va apărea orice fel de document în această privință, suntem pregătiți să-l analizăm împreună.

Cu doar trei zile în urmă, FBI a inculpat încă 12 ruși, care sunt acuzați de conspirație împotriva Statelor Unite. Atenție, e vorba despre angajați ai serviciului rus de informații militare. Ei bine, cu președintele Rusiei alături, Donald Trump și-a învinuit propria țară. Spune că toată ancheta e o mare greșeală și o vânătoare de vrăjitoare și că relația Statelor Unite cu Rusia a devenit mai proastă ca niciodată, din cauza anilor de prostie americană. "Totul s-a schimbat în urmă cu câteva ore", e promisiunea pe care a făcut Donald Trump.

Pentru fostul director CIA John Brennan, comentariile lui Donald Trump au fost "imbecile și un act de trădare".

Și mai e, desigur, un element de care trebuie să ținem cont: acest summit e finalul turneului european al lui Donald Trump. Iar întâlnirile cu aliații nu au fost nicidecum atât de împăciuitoare precum cea cu președintele Rusiei. Germania, cea despre care Donald Trump spunea că e captiva Rusiei, a declarat azi din nou că nu ne mai putem baza pe Casa Albă. Să nu uităm nici că după summitul NATO și după vizita în Regatul Unit, Donald Trump a spus că Uniunea Europeană e un dușman din cauza relațiilor comerciale. Acum nu mai pare la fel de ciudat că Donald Trump spunea că summitul cu liderul rus va fi cel mai ușor din toate întâlnirile programate în Europa.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.