FB Promo
Presedintele Iohannis, la Alba Iulia, pentru manifestarile de Ziua Nationala: `Traim impreuna emotia de a ne afla in locul in care acum un secol se proclama Unirea`
Vizite: 1140
1 decembrie 2018
Presedintele Iohannis, la Alba Iulia, pentru manifestarile de Ziua Nationala: `Traim impreuna emotia de a ne afla in locul in care acum un secol se proclama Unirea`
Presedintele Iohannis, la Alba Iulia, pentru manifestarile de Ziua Nationala: `Traim impreuna emotia de a ne afla in locul in care acum un secol se proclama Unirea`
Share |

Președintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă după-amiază la Alba Iulia, pentru a participa la manifestările de Ziua Națională, respectiv inaugurarea Monumentului Unirii și parada militară, transmite Mediafax. Înainte de sosirea președintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Șerban Nicolae „Rușine să vă fie”. Iohannis a fost aplaudat de mulțime și a dat mâna cu mai mulți oameni. Șeful statului a spus, în discursul său, că prin tot ce fac oficialii acestor vremuri trebuie să arate că sunt continuatorii proiectului Marii Uniri, relateaza HotNews.

Redăm integral alocuțiunea susținută la Alba Iulia de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul inaugurării Monumentului Marii Uniri (sursa - Administrația Prezidențială):

Onorată asistență,

Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care, acum un secol, 1228 de delegați, reprezentând toate segmentele și straturile societății, proclamau unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului, Sătmarului și Crișanei cu Regatul României.

Se încheia astfel, printr-un act de voință populară, unificarea provinciilor istorice într-o singură țară, cu un destin modern și european, România.

Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spațiul strămoșilor noștri. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor viitoare idealurile naționale, reîncărcate cu noi semnificații.

Sunt onorat să fiu Președinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri și sunt foarte bucuros să trăiesc aceste momente în mijlocul dumneavoastră, pentru a celebra împreună un secol de la nașterea statului nostru unitar modern.

Prin elitele intelectuale, politice, culturale și religioase prezente, cât și prin numărul impresionant de participanți, Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 dovedește entuziasta și covârșitoarea susținere pentru unire.

Din cuvântările de la Alba Iulia de acum un secol, la fel ca cele din Iași, Chișinău ori Cernăuți, răzbate asocierea dintre unitatea națională și dezvoltarea țării.

În viziunea fruntașilor politici ai momentului, precum George Pop de Băsești, Ștefan Cicio – Pop, Iuliu Maniu ori Vasile Goldiș, statul național reprezenta, prin domnia legii și democratizare, instrumentul realizării unei armonii sociale și calea unei modernizări de factură occidentală.

Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuției intelectualilor și voinței populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români și minoritățile naționale, pentru construirea unui stat al demnității umane, al bunei conviețuiri și al toleranței.

Dragi români,

La 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba cum poate mulțumi sorții pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea: „Mulțumirea și recunoștința noastră față de această grație a Providenței nu ne-o putem arăta decât dovedindu-ne vrednici în aceste sărbătorești clipe de însemnătatea timpurilor pe care le trăim”. Sensul profund al acestor cuvinte este la fel de valabil și astăzi.

Trebuie să arătăm generațiilor următoare că noi, cei care aniversăm Centenarul, suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri.

Simbolul acestei zile, Monumentul Centenarului Marii Uniri, întruchipează îmbrățișarea de acum un secol dintre românii aflați de o parte și de alta a Carpaților.

Vă chem să păstrăm în suflete recunoștința noastră pentru făuritorii modernității României, construind în același timp un viitor mai bun pentru cetățenii ei!

România noastră, pe care dorim să o transmitem urmașilor noștri, va fi o țară demnă și puternică, bine integrată, prin educație, cultură și creativitate, într-o Europă a valorilor, prosperității și libertății.

La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.