Ministerul Sănătății vrea să introducă un card pentru medici. Documentul ar urma să fie folosit pentru înregistrarea oricărei activități clinice. Ar funcționa și ca un factor de presiune asupra formatorilor care, spun reprezentanții ministerului, nu dau întotdeauna suficientă atenție rezidenților. Ideea este contestată tocmai de cei cărora li se adresează. Rezidenții cred că viitorul card va fi ușor de fraudat, relateaza Digi24.
Cardul de medic ar urma să monitorizeze atât activitatea medicilor rezidenți, cât și pe cea a formatorilor. Ministrul Sănătății crede că acest document va rezolva și problema plății în funcție de performanță.
Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății: „Activitatea clinică este probabil cel mai puțin evaluată în istoricul unui medic. Și sigur că acest lucru este o componentă esențială a celor care practică meseria”.
În prezent există un carnet de rezident, acolo unde ar trebui să fie notate toate procedurile învățate. Mulți dintre medici spun că regula este deseori încălcată.
Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor din România: „La sfârșitul fiecărui stagiu de pregătire, conducătorul de stagiu trebuie să semneze și să fie de acord că a făcut acele manevre. Realitatea e ușor diferită. Medicina este o chestie cocurențială”.
Rezidenții cred că noul sistem propus de minister, cu carduri, ar putea fi ușor fraudat.
Andrei Marin, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți: „Întotdeauna s-ar găsi soluții alternative prin care se poate bifa cardul electronic, fără ca acești rezidenți să le și efectueze sau să vadă acele proceduri”.
Salariile mici, locurile puține din spitale și concurența mare îi fac pe mulți rezidenți să plece din țară.
Înainte de implementarea cardului de medic, Ministerul Sănătății va organiza mai multe consultări.