FB Promo
Premiera in Europa de Est, la Timisoara | Stavilar austriac de secol XVIII, mutat ca un puzzle urias | Foto, VIDEO
Vizite: 2969
8 august 2015
Premiera in Europa de Est, la Timisoara | Stavilar austriac de secol XVIII, mutat ca un puzzle urias | Foto, VIDEO
Premiera in Europa de Est, la Timisoara | Stavilar austriac de secol XVIII, mutat ca un puzzle urias | Foto, VIDEO
Share |

Pe harta Timișoarei a apărut un mic dar interesant punct de atracție. I-a fost redat orașului un fragment din istoria sa, care altfel ar fi rămas îngropat și necunoscut. În timpul lucrărilor la fundația unei noi clădiri de birouri de la City Business Centre, muncitorii au descoperit un stăvilar construit de austrieci în secolul XVIII, parte a fortificațiilor cetății Timișoara. Structura, păstrată aproape intactă, trebuia salvată.

O echipa de experți a decis mutarea ansamblului într-un spațiu expus publicului, la o distanță de 30 de metri de locul inițial. Operațiuna a fost una spectaculoasă, complexă și migăloasă. Stăvilarul poate fi admirat deja în toată splendoarea sa în piațeta amenajată în fața clădirilor de birouri. Aici se va realiza un punt muzeografic în aer liber, care va cuprinde documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului.

După decizia Ministerului Culturii cu privire la soluția de conservare și punere în valoare a vestigiilor, au început lucrările pregătitoare: scanarea 3D la înaltă rezoluție a întregului ansamblu compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn.
Una din cele mai complexe operațiuni a fost demontarea și reconstrucția propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice.

Toate costurile au fost suportate de societatea care administrează City Business Centre. Valoarea proiectului se ridică la peste jumătate de milion de euro.

Întreaga operațiune, o premieră pentru aceasta parte a Europei de Est, a fost filmată și va devini subiectul unui documentar regizat de Florin Iepan.

Sursa: Adevarul
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.