106 percheziții erau în desfășurare, miercuri dimineață, în județele Caraș Severin, Hunedoara și Timiș. Vizați de anchetă sunt profesori universitari, studenți și foști studenți. Conform Parchetului General, profesorii sunt suspectați că ar fi primit bani și bunuri de la studenți, în schimbul acordării de note bune la examenele de licență, relateaza Digi24.
În aceste instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenți, arată Parchetul General. Dosarul este numit neoficial „Diplome fără studii”.
Unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.
Conform acestora, în urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenții primeau în timpul examenelor susținute on-line răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS).
Totodată, studenții cumpărau direct de la profesori lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.