FB Promo
Foto & Video | Autobiografia lui Nicolae Ceausescu - din 29 octombrie in cinematografe
Vizite: 4447
29 octombrie 2010
Foto & Video | Autobiografia lui Nicolae Ceausescu - din 29 octombrie in cinematografe
Foto & Video | Autobiografia lui Nicolae Ceausescu - din 29 octombrie in cinematografe
Share |
Regia: Andrei Ujică
Cu: Elena Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu
Gen film: Documentar
Durata, 180 minute
Premiera in Romania, 29.10.2010

Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obținute de la TVR și de la Arhiva Națională de Filme, și prezintă inclusiv scena judecății soților Ceaușescu, din decembrie '89. Au fost incluse în documentar și imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate și selectate de Titus Muntean.


Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Cheia de lectura a filmului lui Andrei Ujica e oferita chiar de afis: pe un fond rosu sangeriu, portretului lui Ceausescu ii lipseste tocmai Ceausescu. E un contur acoperit de negru. O fantoma sau un spatiu gol unde putem veni cu alte figuri. Cu figura noastra, poate. Afisul ne spune mai mult decat ca vina pentru o dictatura cade nu doar in spatele dictatorului. Figura acestuia are necunoscute, zone de umbra pe care putem incerca sa le cunoastem ca sa expediem odata fantoma in coltul ei de istorie.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" nu e nici un film facut doar pentru export (de unde s-ar explica marele succes de critica avut pana acum), nici unul doar de uz intern - daca putem spune asa, desi scopul lui e si purgativ. Ce reuseste in mod extraordinar e sa ne demonstreze, folosind chiar imagini de propaganda, ca in orice colt al lumii dictaturile nu au fost opera unei singure persoane, dictatorul, ci a celor care l-au sustinut in mod fatis sau tacit.

Vezi imaginile - caraghioase azi si inexplicabile - cu Jimmy Carter laudandu-l pe Ceausescu, sau cu Ceausescu primit de regina Angliei, sau vizita suprarealista de la Hollywood (oricum, avem de-a face cu un film de fictiune facut din imagini reale.). Lasand la o parte tarile-surori, Coreea de Nord sau China, care lansau trendul in materie de cult al personalitatii si manifestatii populare, din filmul lui Andrei Ujica se vede clar si dezagreabil ca Ceausescu n-ar fi putut deveni si rezista ca dictator daca nu i s-ar fi cantat in struna.

Nu doar de catre alti lideri, dar si de catre "masa populara", de romanii care in film apar ca personaj colectiv, mimand veselia in fata aparatului de filmat, controlandu-si gestica - o masa de manevra pentru un arhitect tot mai nebun.

Filmul nu e un documentar, dupa cum nu e nici fictiune - sustine Andrei Ujica, dar el devine opera de fictiune folosind imagini de arhiva pentru ca reasambleaza secvente disparate alese din peste o mie de ore si se constituie intr-un flashback, in propriul vis al lui Nicolae Ceausescu. Acesta se vede pe sine asa cum i-ar placea ca oamenii sa-si aminteasca de el (ca un conducator de talia lui Stefan cel Mare, strateg genial, respectat de liderii straini, tata de familie responsabil, bon viveur samd), de aici lipsa de masura a nebuniei sale tot mai accentuate pe masura ce anii treceau si discursul i se subrezea.

Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat în București la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio și Noul Cinematograf al Regizorului Român. La Cinema Studio, filmul poate fi vizionat cu subtitrare în engleză. În weekend, filmul va fi proiectat de la 9.30, 13.00, 16.30 și 20.00, iar în de luni până joi de la 10.00 și 13.30.

În țară, va fi proiectat la Cinema Studio din Timișoara și Cinema Victoria din Cluj. In săptămânile următoare, filmul va ajunge în cinematografe și la Iași, Oradea, Brașov, Constanța. Programul proiecțiilor va fi actualizat în permanență pe site-ul filmului.

Imagini VideoYou need a modern Browser with Adobe Flash Player to view this.
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.