FB Promo
Financial Times | Bursa americana a scazut luni cu 12 procente in cea mai proasta zi de dupa 1987
Vizite: 1352
17 martie 2020
Financial Times | Bursa americana a scazut luni cu 12 procente in cea mai proasta zi de dupa 1987
Financial Times | Bursa americana a scazut luni cu 12 procente in cea mai proasta zi de dupa 1987
Share |

Financial Times: Bursa americană a scăzut luni cu 12% în cea mai proastă zi de după 1987 ● Les Echos: Președintele a anunțat două săptămâni de limitare a deplasărilor. Fiecare persoană, chiar dacă merge să-și cumpere o baghetă trebuie să aibă un certificat ● Corriere della Sera: Conte: „Este cea mai riscantă perioadă, vor fi săptămâni grele. Să rămânem uniți” (interviu), relateaza HotNews.

Indicele S&P 500 al bursei din SUA a scăzut luni cu 12%, la o zi după reducerea dobânzii de către Rezerva Federală și după ce SUA alături de alte state au impus restricții mai stricte privind activitatea publică.

Măsurile din ce în ce mai agresive impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului și impactul lor din ce în ce mai profund, au dus la scăderea prețului acțiunilor, petrolului și al randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane. În timp ce investitorii s-au orientat către titlurile Trezoreriei SUA, datoria suverană europeană s-a ieftinit iar randamentele au crescut.
S&P 500, indicele de referință pentru piața de acțiuni din SUA, a scăzut în ultimele minute de tranzacționare, marcând cea mai mare pierdere într-o singură zi de la prăbușirea din octombrie 1987. Indicele Nasdaq Composite a avut cea mai grea zi de până acum, cu un recul de 12,3%. Indicele Cboe Volatility, „indicatorul fricii” după cum mai e denumit a ajuns și el la un nivel record.
 
„Fed a aruncat totul în joc. Dacă suntem la capătul acțiunii băncii centrale, înseamnă că de-acum suntem pe cont propriu”, a declarat Seema Shah, strategul principal al Principal Global Investors.
 
Fed a redus duminică ratele dobânzilor din SUA cu un punct procentual, a repornit programul de relaxare cantitativă și a introdus noi măsuri pentru îmbunătățirea lichidității pieței. Luni, Grupul celor șapte națiuni industrializate a promis să facă „tot ce este necesar” pentru a sprijini economia globală printr-o perioadă de intensificare a turbulențelor.
 
Cu puțin timp înainte de închiderea pieței, președintele Donald Trump a îndemnat oamenii din SUA să evite deplasările sau adunările în grupuri de 10 sau mai multe persoane. Unele autorități locale americane au mers mai departe: San Francisco le-a spus oamenilor să stea acasă, cu excepția activităților esențiale, iar New Jersey a impus stare de asediu între orele 20:00 și 5:00.
 
De asemenea, luni, autoritățile din Franța au transmis populației că li se va permite să părăsească locuințele lor doar pentru deplasări esențiale, iar Canada și-a închis granițele pentru majoritatea străinilor.
 
Joachim Fels, consilier economic global al Pimco, a declarat că piețele sunt îngrijorate de „ceea ce în prezent pare o recesiune inevitabilă” .
 
În Europa, indicele FTSE 100 din Marea Britanie a înregistrat o scădere de 4,7% , cel mai scăzut nivel din 2011 încoace. Pierderile înregistrate până în prezent au depășit 30% - iar indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 4,9%. Acțiunile liniilor aeriene au fost cele mai lovite, proprietarul British Airways înregistrând o scădere de 27% în Marea Britanie, în timp ce transportatorul american United Airlines a scăzut cu 15%. Acțiunile băncilor au fost, de asemenea, sub o presiune intensă: Capital One, unul dintre cei importanți emitenți de carduri de credit din SUA, a scăzut cu 24%; Citigrup a scăzut cu 19%.
Odată cu avansul focarului de coronavirus în Europa, cel mai avansat fiind în Italia, un investitor s-a arătat interesat de obligațiunile guvernamentale italiene. Diferența față de bondurile nemțești- o măsură a riscului de țară - a atins cel mai înalt nivel din iunie anul trecut, ducând în sus randamentul obligațiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani cu aproape 38 puncte de bază, până la 2,16%.
 
„Ideea că Banca Centrală Europeană este limitată în a acționa înseamnă că drumul pe care trebuie mers este cel al stimulului fiscal, iar stimulul fiscal înseamnă mai multe emisiuni de obligațiuni”, a spus Andrew Brenner, șeful departamentului de titluri cu venit fix de la National Alliance Securities.
 

Prețul petrolului a scăzut pe măsură ce pandemia a început să afecteze cererea în Europa și America de Nord. Brent-ul a scăzut cu peste 10 la sută, la puțin sub 30 de dolari pe baril, călcând acest prag pentru prima dată în patru ani.

Duminica, Fed a redus ratele dobânzilor din SUA cu un punct procentual, la zero la sută, anunțând măsuri de urgență, inclusiv achiziționarea a 700 miliarde de dolari de titluri ale Trezoreriei SUA și obligațiuni ipotecare.
 

Luni, Banca Japoniei a urmat acțiunile Fed anunțând că își dorește să își dubleze achizițiile la 12 miliarde ¥ (112 miliarde de dolari) pe an. Cu toate acestea, banca centrală a lăsat neschimbată dobânda cheie la -0,1 la sută. Indicele de referință al Japoniei, Topix, a fost scăzut cu 2% după anunț.

Pe piețele din Asia-Pacific, indicele S&P / ASX 200 din Australia a scăzut cu 9,7%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 4%, iar CSI 300 din China a scăzut cu 4,3%.
Emmanuel Macron a anunțat o perioadă de limitare a deplasărilor de cel puțin cincisprezece zile, începând de marți de la prânz. Această perioadă ar putea fi prelungită, a spus ministrul de interne. Călătoriile sunt limitate, oamenii având voie să se deplaseze la job, la magazinele alimentare sau pentru a îngriji o persoană vulnerabilă. Amenzile sunt de 38 de euro, apoi de 135 de euro pentru cei care se deplasează în afara cadrului autorizat.
 

"Rămâneți acasă!" Acesta este cuvântul de ordine spus puternic și clar. După anunțul făcut luni seară de Emmanuel Macron, despre întărirea măsurilor de limitare a călătoriilor și a contactului social, Ministrul de Interne Christophe Castaner a lămurit ce va fi interzis până acum și ce va fi permis în această perioadă de „detenție”. Un cuvânt pe care Emmanuel Macron, în timp ce repeta că „Suntem în război”, nu l-a pronunțat, dar pe care miniștrii l-au folosit.

În timp ce Consiliul științific a recomandat măsuri de izolare „italienești”, ministrul de interne a reiterat că „avansul epidemiei de Covid-19 continuă și că foarte multe persoane nu iau în considerare instrucțiunile date. În consecință, el a instaurat, „de mâine la amiază, pentru o perioadă de 15 zile care ar putea fi prelungită, cuvântul de ordine este:„ Stați acasă”.
 
Locatarul de la Beauvau a lămurit că acestea sunt „măsuri după modelul italian sau spaniol, fiind cele mai restrictive luate în Europa. Ducem o bătălie!, a spus el.
 
Ministrul Sănătății Olivier Véran a recomandat luni seara evitarea contactelor sociale la cel mult 5 persoane.


Cu toate acestea, ministrul de interne a mai spus că „activitatea țării nu se poate opri în totalitate. „Anumite excepții pot fi tolerate”, amintind deplasările la serviciu, pentru achiziția de alimente sau pentru asistența persoanelor vulnerabile (de exemplu o rudă dependentă sau copiii aflați în custodie alternativă). Mai devreme, ministrul locuințelor, Julien Denormandie, a spus că pentru a merge la muncă, ar fi nevoie de o autorizație și că vor fi autorizate profesiile „esențiale pentru viața națiunii, din sănătate, industria alimentară etc ...".

Dar, când a fost intervievat, Christophe Castaner a spus că „multe profesii sunt esențiale pentru viața națiunii, dar că fiecare companie trebuie să își asume responsabilitatea. Nu se intenționează să se interzică tuturor francezilor să meargă la muncă, dar compania și angajatul trebuie să se organizeze astfel încât să fie încurajat lucrul de acasă", a declarat Christophe Castaner.
 
Alte excepții sunt deplasările scurte în apropierea locuinței, pentru activități fizice sau pentru plimbarea câinelui", a detaliat ministrul.
 
„Instrucțiunile sunt simple: să stai acasă înseamnă să renunți la excursii de agrement, mese cu prieteni și familii, să faci picnic într-un parc. Este interzis. Este vorba despre salvarea de vieți, inclusiv a ta și a celor dragi ție”, a avertizat el.

 

Mai mult, vor exista „verificări ale poliției pe drumurile principale și secundare, pe întreg teritoriul național, și vor fi mobilizați peste 100.000 de polițiști și jandarmi începând din această seară. Fiecare cetățean va trebui să fie în măsură să își justifice călătoria”. Fiecare persoană, pentru fiecare călătorie, motorizată sau pietonală, chiar dacă merge să-și cumpere o baghetă - pe scurt, pentru orice călătorie -, trebuie să aibă un certificat pentru deplasarea sa, certificat care poate fi descărcat chiar din această noapte de pe site-ul Ministerului de Interne”, a detaliat în continuare Christophe Castaner.
 
Întrucât fiecare persoană care se deplasează chiar și pentru cumpărături alimentare trebuie să prezinte acest certificat, acesta va fi printat gratuit pentru cei care nu au o imprimantă sau internet.
 
Inițial este prevăzută o amendă de 38 de euro, apoi de 135 de euro în caz de deplasare neautorizată. „Obiectivul nostru nu este să sancționăm, ci să apelăm la responsabilitatea colectivă, să arătăm că suntem uniți în fața crizei”, a justificat el.
Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.