FB Promo
Fanfara Ciocarlia electrizeaza spatiul nord-american
Vizite: 3477
11 iulie 2013
Fanfara Ciocarlia electrizeaza spatiul nord-american
Fanfara Ciocarlia electrizeaza spatiul nord-american
Share |

Turneul nord-american al Fanfarei Ciocârlia are loc anul acesta între 4-26 iulie fiind socotit unul dintre evenimentele culturale importante ale anului. Turneul a debutat in Canada pe 4 iulie cand Fanfara Ciocarlia a deschis turneul la Jazz Festival din Montreal si continua in Statele Unite ale Americii cu concertul mare din Central Park, precum si cel prezentat în Opera House,  proiectarea unui mega-concert la Barclays Center la care se adauga o colaborare cu Brooklyn Academy of Music, respectiv cu BAM Howard Gilman Opera House și BAM rose cinema.

Fanfara Ciocârlia este una dintre cele mai cunoscute formații de muzică lăutărească. Ea ocupă prima poziție în topurile europene de World Music. Fanfara Ciocârlia a mai concertat SUA și Canada, în cadrul turneului „Gypsy Caravan Tour" in America de Nord, în anii 2001 și 2003.

Noul turneu este produs de New York Gypsy Festival, cu sprijinul Institutului  Cultural Român din New York.

Fanfara Ciocârlia este alcatuită din 12 membri romi din satul Zece Prajini, județul Iași. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Trupa a fost descoperită pe 6 octombrie 1996 de inginerul de sunet Henry Ernst din Berlin, care a și promovat-o. De atunci, formația a devenit celebră, piesele lor fiind preluate si prelucrate de numeroși DJ-i, trupe și orchestre din întreaga lume.

Câștigătoare a prestigiosului premiu muzical al Radio BBC, la categoria muzică europeană, Fanfara Ciocârlia s-a făcut cunoscută și iubită în intreaga lume și prin interpretări inedite ale unor piese celebre, varianta lor pentru piesa „Born To Be Wild" fiind inclusă, în 2006, în filmul „Borat", cântecul fiind folosit și în ultima campanie publicitară pentru televiziune produsă de IKEA pentru Marea Britanie.

Cu viteza fulgerului

Potrivit ICR New York, in cadrul turneului din acest an, “Worldwide Wedding Tour”, cei doisprezece muzicieni care cântă cu viteza fulgerului și aprind flăcări în inimi, sustin concerte pe întreg teritoriul nord-american dupa urmatorul program:
4 iulie @ Montreal Jazz Festival, Montreal
5 iulie @ The Opera House, Toronto
6 iulie @ SunFest, London, Ontario
7 iulie @ SunFest, London, Ontario
10 iulie @ Cleveland Museum of Art, Cleveland, OH
11 iulie @ Martyr's, Chicago, IL
12 iulie @ SummerDance, Chicago, IL
13 iulie @ Rex Theater, Pittsburgh, PA
14 iulie @ Central Park SummerStage, NYC
14 iulie @ Drom, New York, NYC
16 iulie @ The Kennedy Center, Washington DC
17 iulie @ The Dirty Bourbon, Albuquerque, NM
18 iulie @ Musical Instrument Museum, Phoenix, AZ
19 iulie @ Grand Performances, Los Angeles, CA
20 iulie @ Moe's Alley, Santa Cruz, CA
21 iulie @ Stern Grove Festival, San Francisco, CA
23 iulie @ Alberta Rose Theatre, Portland, OR
24 iulie @ The Triple Door, Seattle, WA
25 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta
26 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta

În viață și pe scenă

Numele membrilor acestei Fanfare sunt cunoscute în toată lumea și fanii ce o urmează la concertele susținute pe atâtea meridiane le rostesc cu admirație, cerând pe programe și afișe autografele mult râvnite. Albumele înregistrate înșiră cu fiecare nouă lansare o listă, de mai mulți ani celebră : Constantin Călin, Constantin Cantea, Costel Ursu, Costica Trifan, Crăciun-Ovidiu Trifan, Dan-Ionel Ivancea, lLaurentiu-Mihai Ivancea, Monel Trifan, Nicolae Ioniță, Costel-Oprica Ivancea, Paul-Marian Bulgaru, Rădulescu lazăr.

Trompete, saxofoane, tobe de toate felurile, corni aparținând unor voci diferite, tube și tot ce înseamnă expresivitatea molipsitoare a  instrumentelor de percuție și frenetica strălucire de alămuri a concertelor de fanfară vor umple scena și vor ului audiența. Viteză, sensibilitate, vertijuri muzicale, exotism halucinant, antren, bucurie de a trăi. O poftă de dans irepresibilă. Cântecele românești sau în limba romani, melodii din Balcani, hituri populare în Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia creează un florilegiu incendiar.  Sunt melodii pe care le-am ascultat la radio sau în coloana sonoră a unor filme de succes, fac parte din repertoriul de Holywood sau de Bollywood dar sună cu o viteză de cartea recordurilor, năucitoare. Cu  „ 200 beats per minute”, exclamă comentatorii!!!În anul 2006, Fanfara Ciocârlia  a primit marele premiu  al Europei de la Radio  BBC. Albumul de debut  și cele ce i-au urmatal  au lăsat o impresie deosebită în America, unde “Ah Ya, Bibi”, e fredonat în delir și de nelipsit în concertele date de Estradaspere„ în muzica la care se raportează Balkanarama”, lansată cu albumul  „Non Stop” din 2003. „Santa Cruz”  reprezintă o sursă de delectare pentru iubitorii muzicii gipsy în amestec eclectic cu rock, metal și jazz-ul indispensabil. Fanfara Ciocârlia a influențat muzica de dans, dacă ne gândim la grupul de dansatori Basement Jaxx.

S-a făcut un film documentar despre viața și personalitatea celor doisprezece membrii ai Fanfarei, în regia lui Ralf Marscalleck, care pune față în față imagini din satul Zece Prăjini în contrast cu existența pe scenă și succesul la public. Acest film a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul De Cine Documental Musical din Barcelona și Madrid în noiembrie 2003. Acest film a câștigat și Premiul Pentru cel mai bun film documentar de lung metraj la Romani Festival  de la Scopje, în Macedonia.. Filmul a cucerit Ursul de Aur la Berlin, in 2004.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.