FB Promo
Elevul care a facut posibila miscarea obiectelor cu mintea
Vizite: 2936
9 iunie 2016
Elevul care a facut posibila miscarea obiectelor cu mintea
Elevul care a facut posibila miscarea obiectelor cu mintea
Share |

Tamás Imets, în vârstă de 17 ani, din Miercurea Ciuc - Csíkszereda, a luat o pereche de căști coreene cu urechi de pisică și le-a transformat într-un dispozitiv de telechinezie — purtătorul acestora poate mișca obiectele din jur cu mintea. “Oamenii cu dizabilități ar putea folosi acest dispozitiv pentru a avea mai multe opțiuni în viață”, spune Tamás Imets, pentru care știința și tehnologia trebuie, în primul rând, să ajute umanitatea. Proiectul lui a intrat în competiția Google Science Fair 2016 și deja a câștigat premii europene, relateaza Digi24.

Cum ți-a venit ideea de a face dispozitivul “A Tool for the Mind”?

Cred că toată lumea și-a dorit să aibă superputeri în copilărie sau chiar ca adult. Acum câțiva ani, telechinezia și telepatia erau subiecte des abordate de filmele sau cărțile science-fiction, iar azi vedem cum lucrurile astea doar imaginate anterior încep să funcționeze. Personal, am fost inspirat de filmele Star Wars, încă din copilărie eram pasionat de cărți și filme sci-fi. Prin ele parcă vedeam viitorul. În plus, mi-am dorit dintotdeauna să mișc obiectele cu puterea minții. N-am reușit pur și simplu, doar prin știință mi-am îndeplinit visul.

Am început să învăț despre creier și biologie, dar eram simultan interesat de electronică și știința calculatoarelor. Așa că am combinat disciplinele, cunoștințele cu visurile. Chiar dacă dispozitivul meu nu este perfect la faza aceasta, am reușit să-l construiesc astfel încât să realizeze acțiunile care trebuie.

Cum ai învățat să inventezi?

Voiam să înțeleg cum funcționează lumea din jurul meu. Cunoștințele mele despre electronică vin în special din cărțile citite în limba maghiară, în română, germană sau engleză, din site-urile specializate și un pic de la școală.

De unde ai făcut rost de materialele necesare pentru realizarea dispozitivului?

Am cumpărat niște piese din SUA, iar senzorul EEG l-am construit din modificarea unei jucării coreene, numită Necomimi. Practic aceste căști aveau un fel de urechi de pisică care se mișcau în funcție de starea utilizatorului — am recalibrat circuitul respectiv.

Sursa: Digi24
Foto: www.szekelyhon.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.