Privim cu durere, ingrijorare si compasiune violentele de la Kiev. Traieste vie in noi Ucraina noastra, in trecutul recent si viata de zi cu zi. Poate ca noi am avut ceva mai mult noroc. Ne-au primit in NATO in 2004 si am intrat in UE in 2007. Am prins la limita ultimul tren, ultimul vagon. Un an mai tarziu, in 2008, a izbucnit cumplita criza economica. Cine stie ce eram azi daca ratam atunci. Uitati-va mai atent la violentele din Ucraina, la protestele disperarii din Bosnia, la zbaterile Moldovei sau la anarhia eterna din Albania. Ce vedem? Tot ce a ramas pe dinafara spatiului guvernat de un set comun de valori democratice si reguli stricte nu functioneaza, relateaza Dan Tapalaga pentru HotNews.
Structural, suntem exact ca ei. Ne separa, desigur, diferente uriase de cultura, istorie, pozitionare geostrategica. Dar avem moguli atotputernici, politicieni corupti si mase critice de cetateni barbari la fel ca ei. Functionam insa cu totul altfel. De exemplu, puciul parlamentar, tentativa de lovitura de stat din 2012 n-a fost posibil. Ne-au salvat cateva institutii cheie, a intervenit eficient Bruxelles-ul si Washington-ul.
Scene asemanatoare celor din Ucraina au avut loc in Romania demult, la ultima mineriada din 1999. Au trecut 15 ani de la “asaltul asupra Bucurestiului” si 25 de la mineriadele din anii 90. “Revolutia borfasilor” din ianuarie 2012 a fost pura regie TV iar protestele anti-Rosia Montana din toamna lui 2013 au reprezentat un frumos exercitiu democratic cu toate stangaciile si dedesubturile lui obscure. Serviciile, armata, justitia din Romania nu mai sunt azi la dispozitia unor particulari, gata oricand sa bata din calcaie in fata politicienilor.
O generatie intreaga a suferit costurile unei tranzitii lungi, platind hotiile altora, dar s-a bucurat in final de relativa liniste si siguranta sociala. Ne luptam in fiecare zi pentru statul de drept, aparam institutii agresate de borfasi si strigam la politicieni, dar nu curge sange. Cel putin asta am obtinut in ultimii ani. Romania este o democratie schioapa, stramba dar s-a dovedit dificil de anihilat, imposibil de extras din clubul in care a intrat in urma cu cativa ani. Alte tari din jur, ca Ungaria sau Bulgaria inregistreaza derapaje mai urate si au cedat mai usor avansurilor Moscovei.
Romania este azi o tara in care:
1. Nimeni nu mai dispune azi de toata puterea.
2. Niciodata lupta pentru democratie si stat de drept nu e definitiv castigata.