FB Promo
Sfaturi pentru alegerea medicului potrivit
Vizite: 3171
21 ianuarie 2013
Sfaturi pentru alegerea medicului potrivit
Sfaturi pentru alegerea medicului potrivit
Share |
Sunt medic, și asta îmi oferă o perspectivă dinăuntru asupra sistemului medical. Pe de altă parte, eu sau cei apropiați am fost și pacienți. În primul rând avem un medic de familie, dar a fost nevoie să apelăm și la serviciile medicilor de diferite specialități. Alegerea medicului trebuie făcută cu responsabilitate și cu la fel de multă grijă ca și alte alegeri esențiale pe parcursul vieții, deoarece un pacient bun merită un doctor bun. Rememorând pașii pe care i-am parcurs în alegerea medicului pentru mine sau pentru familia mea, am încercat să răspund la întrebarea “Cum este un doctor bun?”
 
Aș grupa calitățile necesare unui medic bun în 3 categorii: competență profesională (să știe ce să facă), comportament (să știe cum să se poarte) și calități relaționale (să știe să mă sprijine, să-mi dea încredere).
 
Competența profesională este principala calitate a unui medic. El trebuie să fie bine pregătit, să aibă cunoștințe de actualitate în sfera sa de activitate, dar și suficientă experiență în tratarea bolii mele. Îmbinarea dintre cunoașterea teoretică a descoperirilor de ultimă oră în specialitatea respectivă cu o experiență practică adecvată este un echilibru dificil de obținut pentru medic, dar cu atât mai de dorit pentru pacient. Numărul mare de examene pe care un medic trebuie să le promoveze pentru a primi autorizația de a-și practica meseria garantează în mare măsură un standard adecvat al competenței profesionale. Consider că nu există un singur medic care să fie “cel mai bun”, ci un grup de medici care au suficiente cunoștințe despre boala mea ca să mă poată trata corect. Pentru a-l alege pe cel mai potrivit, trebuie ca pacientul să aibă măcar o mică idee despre boala lui, iar aici colaborarea cu medicul de familie este esențială. Medicul de familie este cel care orientează pacientul asupra posibilelor sale boli, iar pacientul ar fi bine să se informeze despre acestea cu cel puțin tot atâta grijă ca și atunci când își cumpără, de exemplu, un bun de folosință îndelungată.
 
Comportamentul medicului este de asemenea foarte important și poate fi evaluat cu ocazia primei consultații. Știm cu toții că spitalele și policlinicile de stat sunt supra-aglomerate, și că numărul medicilor și al asistentelor este prea mic față de numărul pacienților. Chiar și în aceste condiții, amabilitatea și politețea nu trebuie să lipsească dintr-o întâlnire cu un medic bun. El este capabil să-și concentreze atenția asupra pacientului pe care îl are în față, să-i asculte problema, să-l examineze și să se orienteze asupra unui diagnostic și a unui plan de tratament. Ca pacient, trebuie să simt că medicul îmi acordă importanță și se preocupă de boala mea, de persoana mea. Durata consultației depinde de complexitatea bolii, medicul pune întrebări țintite ca să afle cât mai multe informații despre pacient și starea lui de sănătate și trebuie să explice clar concluziile la care a ajuns și ce trebuie făcut în continuare. Dacă la această primă consultație nu se stabilește o relație de încredere între medic și pacient, ar fi mai bine de căutat alt medic. La consultațiile și controalele următoare această relație de încredere și colaborare se întărește; pacientul și medicul analizează împreună rezultatele tratamentului și supraveghează evoluția bolii.
 
Calitățile relaționale completează portretul unui medic bun. Abilitatea de a explica lucrurile simplu și pe înțeles, oferirea încrederii în posibilitatea de a rezolva împreună problema de sănătate a pacientului sunt foarte importante. Chiar și în cazul celor mai grave boli, comunicarea informațiilor trebuie să fie făcută cu empatie, oferind confort și sprijin bolnavului. “Vorba dulce mult aduce” e o zicală plină de miez. Fiecare boală, oricât de simplă, reprezintă un stres mare pentru pacient, iar un medic bun are multe resurse să-l ajute pe pacient să depășească evenimentul cu o traumă cât mai mică. Un pacient care își respectă medicul are dreptul la același respect din partea acestuia, iar “parteneriatul” între cei 2 va duce în general la rezolvarea cu succes a situației.
 

 

Sursa: Bestetic

Autor: Dr. Vladislav GYEBNAR
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.