FB Promo
Europa dupa inundatii | Sa ne pregatim pentru ceea ce urmeaza sa vina
Vizite: 3567
17 iunie 2013
Europa dupa inundatii | Sa ne pregatim pentru ceea ce urmeaza sa vina
Europa dupa inundatii | Sa ne pregatim pentru ceea ce urmeaza sa vina
Share |

După inundații: să ne pregătim pentru ceea ce urmează să vină
Kristalina Georgieva, comisar european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză, și Connie Hedegaard, comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice

Creșterea nivelului apelor din Europa Centrală a doborât recordul ultimelor secole în ceea ce privește cotele anumitor cursuri de apă importante. Nimeni nu poate rămâne impasibil în fața imaginilor uluitoare create de acest potop desprins parcă din Biblie, înfățișând atât daunele de proporții, cât și rezistența eroică și curajul oamenilor.

Sute de mii de salvatori au muncit fără încetare pentru a-și salva comunitățile. Probabil că noi, cei care i-am privit cu sufletul la gură, nu am urmărit niciodată cu un interes mai mare prognozele privind momentul în care viiturile de pe Dunăre și Elba vor atinge punctul maxim, iar apele vor începe să se retragă.

Inundațiile de o asemenea amploare nu țin cont de granițele naționale și de riscurile care depășesc capacitatea individuală a fiecărei țări de a face față situației. Vecinii și-au venit reciproc în ajutor – chiar și atunci când trebuiau să se lupte încă cu inundațiile de acasă. Noul Centru de Răspuns în Situații de Urgență (CRSU) al Comisiei Europene a monitorizat pas cu pas evoluția crizei. Acesta a furnizat în continuu imagini prin satelit privind evoluția inundațiilor, precum și prognoze în timp real pentru a permite autorităților naționale să evalueze situația și să stabilească unde este cel mai mare nevoie de ajutor.

Inundațiile din 2013 ne-au reamintit cele întâmplate în 2002 și sunt un nou semnal de alarmă pentru Europa în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice. De secole, râurile și fluviile au reprezentat un izvor al prosperității, stabilind legături comerciale și de transport și oferind locații excelente pentru dezvoltarea celor mai înfloritoare orașe. Cu toate acestea, apele au inundat adesea terenurile din vecinătate, luând vieți și provocând suferință. Amploarea și frecvența inundațiilor cresc odată cu schimbările climatice, punând în pericol din ce în ce mai mulți oameni și mai multe proprietăți. Daunele provocate se ridică la miliarde de euro, reprezentând peste jumătate din pierderile datorate dezastrelor naturale.

Acest tribut extrem de costisitor pe care noi îl aducem Mamei Naturi va fi din ce în ce mai mare. În Europa, procesul de încălzire este mai rapid decât în multe alte părți ale lumii. În ultimul deceniu, temperatura la sol în Europa a crescut, în medie, cu 1,3 °C față de epoca pre-industrială, comparativ cu creșterea mediei globale de 0,8°C.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, principala organizație științifică internațională care studiază acest fenomen, prevede o creștere semnificativă a manifestărilor meteorologice extreme. Pentru Europa, aceasta înseamnă mai multe inundații, furtuni, valuri de căldură pe timpul verii și incendii forestiere. Mai mult, înseamnă că nu mai este suficient doar să fim pregătiți pentru viitoarele inundații. Prevenție, pregătire și răspuns colectiv, împreună cu unirea forțelor tuturor europenilor pentru acțiune comună – aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm și pe care am ales-o.

Trebuie să adoptăm trei priorități:
Prima: Europa trebuie să rămână în prima linie în lupta împotriva schimbărilor climatice. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global trebuie să fie în continuare principala noastră prioritate, astfel încât să menținem încălzirea globală sub 2°C.

Dar, chiar dacă reușim să atingem acest obiectiv, nu mai putem evita reacțiile adverse datorate schimbărilor climatice. În consecință, următorul pas ar fi adaptarea. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări fundamentale ale dezvoltării teritoriale în Europa. În luna aprilie, Comisia a prezentat o strategie care să ajute factorii de decizie din Europa la alegerea celor mai bune soluții de adaptare propuse în beneficiul cetățenilor europeni. Trebuie să acționăm mai rapid, mai inteligent și mai eficient.

În al treilea rând, trebuie să consolidăm sistemul de gestionare a dezastrelor la nivel european. Comisia a propus deja o nouă legislație în domeniu. O inițiativă majoră va fi crearea unei rezerve voluntare de resurse naționale – cum ar fi echipamentele de pompare de mare capacitate – care vor fi gata să intervină în caz de mobilizare urgentă în cadrul unui răspuns colectiv la nivel european. Trebuie găsit, totuși, un echilibru între solidaritate și responsabilitate. În plus, legislația prevede ca statele membre ale UE să pregătească și să facă schimb de rapoarte de evaluare a riscurilor, precum și să consolideze inițiativele actuale în materie de exerciții, formare și schimburi de experți.

Există, de asemenea, fonduri UE disponibile pentru reducerea riscurilor de dezastre în cazul inundațiilor, incendiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren. La ora actuală, sunt angajate 5,6 miliarde de euro în cadrul exercițiului bugetar actual al UE, multe alte fonduri putând fi accesate în următorii șapte ani. Aceste măsuri dau rezultate – deși, în ultimele zile, situația a fost dificilă în majoritatea regiunilor din Europa Centrală, gradul lor de pregătire a fost mai ridicat decât în 2002.

Riscurile cu care ne confruntăm sunt din ce în ce mai mari, dar nu suntem neputincioși. Dacă acționăm hotărât împreună, putem face față viitoarelor furtuni.

 

Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.