FB Promo
Ce s-a intamplat cu visul european?
Vizite: 2829
29 aprilie 2013
Ce s-a intamplat cu visul european?
Ce s-a intamplat cu visul european?
Share |

Amnezie, recesiune, falimentul elitelor, fărâmițări... Europa liberă și solidară care a făcut să viseze atâtea popoare oprimate nu mai există, iar responsabilii politici europeni nici măcar nu au curajul să recunoască acest lucru, constată politologul bulgar Ivan Krastev.

Uniunea Europeană (UE) nu mai există, cel puțin nu așa cum o cunoșteam până acum. Iar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem nu este nici măcar ce va deveni noua uniune, ci de ce nu mai există, de fapt, Europa care ne-a făcut atât de mult să visăm. Răspunsul este simplu: astăzi, niciunul din stâlpii care au servit construirii și justificării existenței Uniunii Europene nu mai stă în picioare, spune Ivan Krastev pentru Press
europ


Lipsa de încredere în viitor

Mai întâi, amintirea celui de-al Doilea Război Mondial. Cu un an în urmă au fost publicate concluziile unei anchete realizate în mai multe licee germane, printre copiii în vârstă de 14-16 ani. O treime din acești tineri nu știa cine a fost Hitler și 40 % dintre ei erau convinși că drepturile omului erau respectate în același fel în timpul tuturor guvernelor germane, din 1933 încoace. Acest rezultat nu vrea în niciun caz să însemne că ar mai exista vreo nostalgie pentru fascism în Germania. Nu, toate acestea vor doar să ne arate că ne aflăm în fața unei generații căreia nu îi pasă deloc de Istorie. Deci ar fi o gravă iluzie să credem în continuare că legitimitatea UE își are rădăcinile în război.

Al doilea element care a permis apariția geopolitică a Uniunii este războiul rece. Dar nici el nu mai există. Astăzi, UE nu are – și nici n-ar mai putea avea – un inamic de talia unui URSS de după 1949, care i-ar putea justifica existența. Pe scurt, evocarea războiului rece nu ar fi în niciun caz de vreun ajutor în rezolvarea problemelor de legitimitate ale UE.

Citeste intregul articol >>>

Sursa: Presseurop

Autor: Ivan Krastev, politolog bulgar
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.