FB Promo
America, cultura violentei si nevoia de dusmani
Vizite: 2827
6 februarie 2013
America, cultura violentei si nevoia de dusmani
America, cultura violentei si nevoia de dusmani
Share |

Ceea ce este cel mai fascinant la Statele Unite, din perspectiva unui european, cel puțin, costă în cultura violenței. Retorica despre libertate pe care o inhalăm de la cele mai fragede vârste este dublată de această brutalitate-adjectiv  constant pe care îl regăsim în limbaj, filmele de la Hollywood, muzica rap, în existența celui de-al Doilea Amendament sau în statutul SUA drept primul vânzător de armament din lume. Pentru un european, mai ales cetățean al Uniunii, libertatea are printre conotațiile sale majore pacea, stabilitatea socială. Europenii par să își definească libertatea mai ales în sensul negativ al termenului (dacă e să facem apel la gândirea lui Isaiah Berlin): adică drept protecție împotriva intruziunii statului, infracțiunilor, poluării, discriminării pe piața muncii șamd.  Modelul social-liberal european pare calat pe extinderea sferei libertății negative la zona muncii (locul de muncă văzut ca proprietatea privată!) și încearcă cu disperare menținerea competitivității fără a diminua protecția unei populații diverse dar pe cale de îmbătrânire. Modelul american, retortă a unei națiuni de imigranți, cowboy și întreprinzători este mult mai tolerant la schimbare, relateaza Silviu Valentin Petre in Contributors.

Ideea că riscurile sunt inerente într-o lume în care nimic nu e de-a gata (there is no free lunch) nu mai are nevoie de explicații în saga nord-atlantică. Inclusiv securitatea! Dacă în apusul nostru crearea statului național modern a presupus monopolizarea violenței de către o autoritate centrală, în America, acolo unde statul și-a extins prerogativele mult mai greu, apărarea revenea populației care își căuta un rost pe frontiera necunoscutului. Amendamentul II ce dă cetățenilor dreptul de a purta armă a fost redactat atât pentru a preveni extinderea puterii guvernului de la Washington dincolo de limitele dorite de cetățeni și pentru a-i proteja pe cetățeni de semenii lor sau de pericolele exterioare, cum erau spaniolii și triburile indiene.

...........................................

Nu putem explica fiziologia istoriei americane concentrându-ne pe simpla povestire a evenimentelor fără a avea în vedere semnificațiile religioase și ideologic ale acestora. Coloniile americane au fost create prin valurile succesive de imigranți protestanți (de diferite versiuni) europeni, cu o majoritate anglo-saxonă însă. În ciuda diversificării confesional-etnice de mai târziu, republica americană a fost și rămâne până astăzi un produs al civilizației britanice, cu tot ce derivă de aici.

Scăpați de persecuții, protestanții sau puritanii vor căută să înceapă o viață nouă, una care să oglindească valorile biblice în nordul Atlanticului. Departe de a fi un paradis liniștit, noul lor cămin se dovedea cel puțin la fel de dur precum metropolele pe care le părăsiseră. Adversitățile materiale, atacurile amerindienilor, concurența imperiilor rivale Angliei (Franța și Spania) întrețineau în sufletele nou-veniților ideea că sunt subiecții unui examen continuu pe care trebuie să îl treacă în drumul spre mântuire.

.............................................

Sinteza celor două subcapitole ale discuției prezentate aici, anume cultura protestantă și lobby-ul militarist își găsesc sinteza în argumentele adepților Amendamentului II din Constituție. Disputa de la CNN dintre Piers Morgan și jurnalistul Alex Jones este mai mult decât ilustrativă pentru cazul de față:

 

Sursa: Contributors

Autor: Silviu Valentin Petre
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.