FB Promo
Reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala pentrul anul European 2014
Vizite: 3846
4 octombrie 2013
 Reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala pentrul anul European 2014
Reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala pentrul anul European 2014
Share |

Pe parcursul timpului, femeia și-a câștigat locul atât pe plan social, profesional, educațional, dar și sexual alături de bărbat. Treptat, reprezentanta genului frumos și-a părăsit rolul strict casnic și a descoperit afilieri pe domenii diametral opuse. Desigur că unele țări au grabit și susținut mai mult această perioadă de tranziție. Luăm un exemplu datând din 2010 din Sala de vot a Parlamentului European, unde Licia Ronzulli și-a adus bebelușul de câteva săptămâni la servici. În timp ce copilul dormea liniștit, deputata și-a exercitat atribuțiile de deputată europeană alături de colegi.

Acest gest a primit aplauze din partea colegilor, pentru că a venit sa voteze cu fetita in brate, un fapt ce s-a transformat intr-un simbol al problemelor cu care se confrunta femeile pentru a armoniza viata profesionla cu cea de familie. “Mă aflu aici cu fiica mea Vittoria, pentru a atrage atenția, printr-un gest simbolic, asupra tuturor problemelor pe care le au femeile care nu pot reconcilia perioada de graviditate cu munca, viața lor profesională și pe cea de familie…”, a declarat Ronzulli in fata colegilor. Ronzulli a reusit astfel performanta de a pune intr-un singur gest, o intreagă teorie despre politicile care le privesc exclusiv pe femei.

Este ciudat. Noi muncim mult in Parlamentul European – in directia reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala – dar in presa nu a existat deloc interes pentru acest aspect. Apoi, am venit cu bebelușul si toată lumea vrea sa imi ia interviu”, spune Lucia Ronzolli, potrivit The Guardian. “Nu a fost neaparat un gest politic. A fost in primul rand un gest matern – am vrut sa stau mai mult cu fetita mea si sa le reamintesc oamenilor, ca sunt femei ce nu au aceasta posibilitate, de a-si aduce copiii la serviciu si de aceea trebuie sa facem ceva”.
Morala acestui gest este insasi actiunea: totul este posibil daca exista vointa. Dupa cum spuneam la inceput, unele tari sprijina mai mult astfel de actiuni decat altele. Mihaela Miroiu (profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si activista pentru drepturile femeilor) a declarat intr-o dezbatere cu aceasta tema: “Nu ne e totuna cine ne reprezinta. Prezenta femeilor in politica nu inseamna automat reprezentarea femeilor in politica. De cele mai multe ori, ele isi asuma agendele sefilor de partid si sunt complet obediente fata de acestea”. De asemenea, studiile arata ca doar in momentul in care femeile reusesc sa detina o majoritate consistenta in forumurile legislative si executive, acestea pot sa orienteze interesul politic si catre probleme specifice. In acest moment, femeile in politica romaneasca detin un procent de sub 11%, ceea ce rivalizeaza doar cu situatia Tarilor Lumii a Treia.

In contrast, nu cu mult timp in urma, cabinetul executiv elevetian a obtinut o majoritate feminia, pentru prima data in istorie, la mai putin de patru decenii dupa ce Elvetia a fost ultima tara europeana care a a acordat femeilor dreptul de vot (1971).

In Romania se adopta politica pasilor marunti:  Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a organizat vineri, 20 septembrie 2013 masa rotundă cu tema “Oportunități și obstacole în atingerea obiectivelor Agendei Europa 2020 din perspectiva reconcilierii vieții de familie cu cea profesională”, potrivit unui comunicat al MMFPSPV.
Evenimentul a fost organizat la București în cadrul proiectului “Echilibru – o nouă abordare a vieții familiale cu cea profesională”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.  Dezbaterea a avut in vedere discutarea programelor si politicilor nationale dar si europene asupra reconcilierii vieții familiale cu cea profesională; promovarea celor mai bune practici în domeniu; rolul angajatorilor, al autorităților publice și al societății civile în procesul work-life ballance.

In afara acestui eveniment in intreaga tara se organizeaza intalniri si workshopuri unde se doreste gasirea solutii la aceasta problematica si se dezbat problemele existente pe planul profesional si familial. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează înscrieri pentru următoarele cursuri: Dezvoltare personală în vederea carierei și Reconcilierea vieții de familie cu cea profesională. Cursurile, derulate prin POSDRU, sunt acreditate de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților si prin urmare,  sunt gratuite pentru participanti.

Care problemă va fi considerată prioritară?

În data de 07 februarie 2013, mai mult de jumătate din Parlamentul European (388 semnături) au susținut oficial declarația prin care COFACE (Confederation of Family Organisations in the European Union) solicită ca anul 2014 să fie Anul european pentru reconcilierea vieții profesionale și de familie. Cu sprijin din partea președințiilor irlandeză, lituaniană și greacă, și cu autorizarea primită din partea Parlamentului European, COFACE și membrii săi au fundamentat serios cererea adresată președintelui Comisiei și șefilor statelor membre ale UE în care arată că 2014 ar trebui să fie desemnat oficial drept Anul european pentru reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie.

În același timp, există și o nouă propunere, venind de aceasta data tocmai din partea Parlamentului European, pentru ca 2014 să fie desemnat Anul European al Reducerii risipei de alimente. Vom afla curand care va fi câștigătorul acestei curse, inscriindu-se in seria anilor europeni, 2010- Anul european al luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale, 2011 – Anul european al voluntariatului, 2012 – Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, și 2013, Anul european al cetățenilor.

Linkuri utile:

Cinci motive pentru a adera la declaratia 32, ce propune ca anul 2014 sa fie declarat “Anul European al reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala” (lb romana)

Sursa: Europe Direct Timisoara

Autor: Alexandra Gontean, MC
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.