FB Promo
   1   2   3   4   5   6   7   8   9  

“POMUL BRESLELOR”
 

O veche traditie spune ca orice casa trebuie sa fie individualizata printr-un simbol numit “semn de casa”.

In anul 1827, un negustor aromân – Trandafir, a cumparat o casa aflata la intersectia strazilor Mihai Eminescu si Francesco Griselini.

Pentru a marca edificiul, propietarul a comandat de la Viena un copac din fier pe care l-a fixat intr-o nisa din perete, la parterul cladirii.

Exista mai multe variante ale “pomuluui”. Dupa unele, calfele care isi terminau stagiul de pregatire la un anumit “mester”, isi “atestau” pregatirea batand in respectivul “pom” un cui de fier.

Infiderent care este adevarul absolut, pentru timisoreni “pomul breslelor” a devenit un simbol al orasului indragit.


STATUIA FECIOAREI MARIA

 

Aflata in Piata Primariei Vechi, statuia Fecioarei Maria a fost ridicata in anul 1756, incadrandu-se in stilul baroc de influenta vieneza.

Pe cele 3 laturi care formeaza soclul statuii sunt infatisate, in basorelief, scene din utlima parte a vietii Sf. Ioan Nepomuk.

Duhovnic al reginei Boemiei, acesta refuza sa destainuie regelui Venceslav, taina spovedaniei. Suparat si jignit, regele porunceste aruncarea duhovnicului in apele involburate ale Ultavei.

Ansamblul sculptural prezinta in partea superioara o splendida creatie baroc infatisand-o pe Fecioara Maria tinand in maini flori de crin – simbol al neprihanirii.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE

In anul 1913, Episcopia romano-catolica din Timisoara hotaraste inceperea unui nou seminar teologic, in afara cartierului cetate. Terenul pe care s-a cosntruit, a fost cedat Episcopiei de catre municipalitate. Cladirea in care a functionat seminiarul exista si astazi fiind “gazda” unui camin de studenti medicinisti.

Dupa anul 1918, cu o puternica contributie a comunitatii germane, inclusiv a celei din America, se construieste un liceu german de catre fundatia “Banatia Hausbau”. Sfintirea scolii are loc in anul1926 in prezenta episcopului Augustin Pacha.

Cursurile s-au dsfasurat in sediul Liceului german “Banatia” pana in anul 1945, cand printr-un decret regal se infiinteaza Facultate de Medicina Timisoara, care a purtat la inceput numele de “Universitatea de Vest 23 August”.

De pe bancile Facultatii au iesit de-a lungul anilor personalitati medicale, oameni de mare porbitate morala si porfesionala care au facut si fac cinste scolii de medicina Timisoara.

   1   2   3   4   5   6   7   8   9  
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.