FB Promo
   1   2   3   4   5   6   7   8   9  

PIAȚA MARIA

Pentru bătrânii timișoreni Piața Maria are mai multe semnificații.
Prima se leagă de amintirea „supliciului" la care a fost supus răsculatul Gheorghe Doja care, se pare, ar fi fost martirizat în acest loc. Statuia acestuia, în mărime naturală, se află ridicată în apropiere, în parcul Plevnei.
A doua amintire se leagă de celebrul „nod" de tramvaie unde se separa linia „6" de celelalte trasee. Timișorenii își mai aduc aminte de „schimb la șase".
A treia amintire sau semnificație o are statuia Fecioarei Maria concepută ca un ansamblu de către arhitectul șef al orașului de atunci Szekely Laszlo.
Ultima, dar de nici un fel cea mai neimportantă, se leagă de locul unde „a explodat mămăliga românească" locul unde a început și s-a desfășurat pentru scurt timp „adevărata și curata" revoluție din 1989.

PREFECTURA

Actuala clădire în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean și Prefectura Timiș a avut la început o cu totul altă destinație.
Familia Imbroane una dintre mairile familii pe care le-a dat de-a lungul vremii Banatul, a intenționat să construiască o școală de fete care să poarte numele Sofia Imbroane.
Începută în 1933, construcția școlii este oprită din cauza marii crize economice, după ce fuseseră ridicate deja câteva etaje care marcau un edificiu impozant.
La reluarea lucrărilor, destinația inișială este schimbată într-un Palat administrativ al județului Timiș-Torontal. Au loc modificări în interiorul cât și la exteriorul clădirii unde se va muta efectiv administrația județeană din 1940.
Fațada clădirii, impunătoare, este decorată cu elemente plastice, românești, încorporând însă și elemente clasice ale arhitecturii antice, coloane cu capitel corintic. Din 1971 scările interioare și holurile au fost placate cu marmură de Simeria.

PRIMĂRIA VECHE


Situată în actuala Pață a Libertății, clădirea numită „primăria veche" a fost între anii 1737-1949 sediul Consiliului orășenesc Timișoara.
Construcția, ridicată pe locul unei foste băi turcești, are planurile întocmite de un arhitect italian Pietro del Bonzo.a fost restaurată de mai multe ori, ultima cosmetizare având loc în 1935.
În fața Primăriei Vechi se află un frumos și îngrijit parc dominat de impozantul monument al Sf. Fecioare Maria.

   1   2   3   4   5   6   7   8   9  


Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.