FB Promo
   1   2   3   4   5   6   7   8   9  

GARA DE NORD

Nodul feroviar al întregului Banat este considerată „Gara de Nord". Edificiul a fost construit în sec. XIX, când a fost inaugurată caelea ferată Szeghedin –Timișoara (fosta clădire adăpostește astăzi magazia de mărfuri a Gării de Nord).
Edificiul „Gării de Nord" numită „Gara Domnița Elena" după numele soției domitorului Al. I. Cuza, a fost distrusă în 1944 în timpul bombardamentelor anglo-americane.
Refacerile și adăugirile efectuate în anii 1980 nu au încadrat vechiul ansamblu al „Gării Domnița Elena" în ansamblul contemporan.

HOTELUL „TROMPETISTULUI"


Puțin cunoscută și puțin mediatizată, această clădire se găsește la intersecția străzilor Eugeniu de Savoya și Augustin Pacha.
Ridicată în 1747, se transformă în hotel în 1752, suferind ulterior mai multe transformări și adăugiri. În 1898 i se adaugă un nou corp de clădire, iar numele devine din „Trompetist" – „Hungaria".
În camerele hotelului au poposit oameni de seamă: Împăratul Francisc I, Mihai Eminescu ți trupa Pascally. Ultimul dintre oaspeții de vază a fost domitorul Al. I. Cuza, care în drumul spre nedreptul exil a popsit aici în 7-8 martie 1866, ultimele zile pe pământ românesc.

MUZEUL BANATULUI TIMIȘOARA

cuprinde următoarele secții:

Secția de Istorie și Secția de Arheologie

Nouăsprezece săli ale muzeului găzduiesc o parte din obiectele muzeale ale colecțiilor care sunt prezentate în cadrul următoarelelor expoziții permanente:

 • Paleoliticul și epipaleoliticul
 • Neoliticul , Sanctuarul neolitic de la Parța
 • Epoca bronzului
 • Epoca fierului (tracii de nord și geto-dacii)
 • Epoca daco-romană (dacia romană, daco-romanitatea)
 • Perioada prefeudală și medievală
 • Epoca modernă și contemporană

Secția de Științele Naturii oferă vizitatorilor expozițiile permanente:

 • Flora și fauna Banatului
 • Evoluția omului
 • Evoluția viețuitoarelor
 • Mineralogie

Laboratorul Zonal de Restaurare – Conservare din cadrul Muzeului Banatului a fost înființat în 1975 cu scopul de a conserva și de a restaura bunurile considerate ca făcând parte din zestrea culturală a țării.
Specialiștii laboratorului timișorean au o pregătire temeinică în domenii ca: istoria artelor, chimie, fizică, formele degradării, tehnologia materialelor vechi, tehnologia restaurării, precum și printr-o bogată experiență practică.
Ei folosesc materiale și tehnici care nu lezează originalitatea și autenticitatea obiectului.s

Acțiunile de restaurare - conservare cuprind un număr de peste 12.000 de valori de patrimoniu: metal, ceramică, porțelan, sticlă, textile, hârtie, pictură ulei și tempera, lemn, valori reintrate în circuitul expozițional zonal și național.


   1   2   3   4   5   6   7   8   9  


Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.