FB Promo
   1   2   3   4   5   6   7   8   9  

„CORSO" SAU „SUROGAT"

Centrul orașului Timișoara, Piața Operei sau Piața Victoriei mai are o „ciudățenie".
  Mergând dinspre Catedrala Mitropolitană spre clădirea Operei sau a Teatrului Național piața centrală este despărțită în două părți de un frumos parc în care tronează statuia lupoaicei „Lupa Capitulina" și „Fântâna cu pești". În mod normal și aleile de plimbare formează două căi.
Aleea din stânga numită „Corso" sau „Aleea Loyd" (după numele restaurantului Loyd) era locul de plimbare a „înaltei societăți timișorene", care în modul acesta își etala apartenența la o anumită clasă, și la un anumit statut social.
Pe partea opusă, pe aleea din dreapta, se plimbau tinerii, oamenii din „clasa medie" a societății. Elevii care se plimbau pe „Surogat" aveau acces doar dacă purtau uniformele liceelor sau școlilor din care făceau parte și mai ales cu acordul conducerii școlii. Soldații aflați în „promenadă" pe „Surogat" erau obligați să aibă ținute „ca de paradă" și să posede asupra lor un „bilet de voie" sau să facă dovada că sunt în permisie.
Pentru cei care respectau aceste „norme" nu existau pedepse materiale, ci doar „mustrări ale opiniei publice".

DOMUL CATOLIC

Piața Unirii din Timișoara este un ansamblu de construcții și monumente care o individualizează.
Între aceste construcții un loc aparte îl ocupă Domul Catolic, puțini dintre timișoreni numindu-l Catedrala Episcopiei Romano-Catolice.
Construit în stil baroc, Domul a fost terminat în anul 1774, având trăsături specifice atât ca arhitectură exterioară, cât și interioară. Picturile, aparținând unor maeștri vienezi, cât și cele nouă altare interioare, fac din Dom o individualitate în domeniu.
Orga (funcțională), cât și acustica fenomenală, fac din Catedrala Romano-Catolică, un spațiu în care au loc frecvent concerte corale sau concerte de orgă.


FABRICA DE BERE

Cea mai veche fabrică de bere din România își are originea într-un „atelier" care producea bere, în anul 1718, atelier aflat în proprietatea statului austriac.
Alte construcții ale fabricii sunt ridicate la mijlocul sec. al XVIII-lea, unele dintre ele păstrându-se și astăzi.
Dup aul 1874 devine prima societate pe acțiuni din nordul țării, fapt care îi aduce o mai mare prosperitate.
Calitatea berii „Timișoreana" este dată atât de procesul de fabricație, cât și de calitatea oamenilor, a „berarilor" care se mândresc cu faptul că sunt în continuare „fruncea".


   1   2   3   4   5   6   7   8   9  


Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.