FB Promo
    1   2   3   4   5   6   7   8   9  

CASTELUL HUNIAZILOR


   Impresionanta clădire a Castelului Huniazilor a fost, începând cu sec. XIV reședința regelui maghiar Carol Robert de Anjou. La ridicarea clădirii și-au adus contribuția și meșteri italieni. În timpul lui Iancu de Hunedoara, între anii 1443-1447 castelul este reconstituit. Deși a suferit de-a lungul timpului mai multe distrugeri, a fost refăcut de fiecare dată.

  Impozanta clădire care a fost folosită și drept cazarmă militară.

Astăzi adăpostește Muzeul Banatului, având numeroase secții și găzduind ocazional diferite expoziții sau manifestări culturale și științifice.


CATEDRALA MITROPOLITANA


Cel mai adesea Timișoara este identificată vizual prin imaginea Catedralei Mitrolopitane, piața Operei și Clădirea Teatrului Național. Toate trei formează un complex arhitectonic marcant pentru orașul nostru.
Proiectul construcției Catedralei îi aparține arhitectului Ioan Trăinescu, piatra de temelie fiind pusă la 20.12.1936.
În octombrie 1946 regele Mihai al României vine la Timișoara în calitate de ctitor al Catedralei.
Stilul arhitectonic este o fericită îmbinare a clasicelor mănăstriri moldovenești ctitorite de Ștefan cel Mare, cu modelul bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. Țigla smălțuită și cărămida colorată dau Catedralei un farmec și o frumusețe aparte.
Catedrala Mitropolitană poartă hramul Sfinților Trei Ierarhi și a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș – primul mitropolit al Timișoarei (1650-1653).

În subsolul catedralei se află Colecția muzeală de Artă Bisericească Veche a Mitropoliei Banatului. Colecțiile cuprind piese de cult, argintărie și veșminte, icoane pe lemn și pe sticlă (sec. XVI-XIX), iconostase, altare, manuscrise și carte veche românească. În curte este conservată și biserica de lemn de la Batesti - Făget (sec. XVIII), reprezentativă pentru arhitectura populară bănățeană.


CATEDRALA RASCIANĂ
Tot în perimetrul Pieței Unirii funcționa de la începutul sec. Al XVIII-lea o mică biserică de lemn. Comunitatea sârbilor timișeni, cu eforturi și sacrificii, au transformat-o în ceea ce este astăzi, o splendidă catedrală care se încadrează perfect în stilul general al Pieței Unirii, stilul baroc.
Declarată monument istoric, actuala Catedrală ortodoxă sârbă a fost construită între anii 1745-1748, restaurată și completată în 1791.
Ultima restaurare, care îi scoate în relief frumusețea, a fost realizată în 1980.


    1   2   3   4   5   6   7   8   9  


Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.