BANCA NAȚIONALĂ
Începută în 1903 și terminată în 1904 clădirea Băncii Naționale aparține stilului baroc. Este de remarcat faptul că este prima clădire din afara perimetrului „cetății Timișoara" care are un fundament de beton pentru a proteja seiful cu valori al Băncii.
Iluminatul nocturn îi scoate în evidență în prezent valoarea artistică a construcției.
BASTIONUL
La începutul sec. al XVIII-lea dominația turcilor în zona Timișoarei este înlăturată, fiind înlocuită cu a austriecilor. Sistemul impresionant de apărare al orașului este demonstrat de construcția zidurilor Bastionului, ziduri de cărămidă cu creneluri, donjoane și fortificații înconjurate în unele locuri de șanțuri adânci de apă. Numele construcției va fi dat după împărăteasa Maria Tereza – „Bastionul Maria Tereza".
Deși actualmente este incomplet, mutilat de clădiri sau căi rutiere, impresionază încă prin măreție și forță.
Spațiul este parțial amenajat adăpostind colecții de etnografie bănățeană, un muzeu tehnic, spații expoziționale, colecții de carte veche etc.
Webcam LIVE:
BISERICA ȘI MĂNĂSTIREA „POPILOR NEGRII"
Între anii 1735-1737 o asociație religioasă care purta numele Sf. Ioan Nepomuk – patronul spiritual al catolicilor din Banat, a construit un spital, preluat ulterior de călugării mizeri cordieni, cunoscuți sub numele de „popii negrii".
La început clădirea avea un singur corp, construit în stil baroc, biserica romano-catolică, ridicată ulterior între 1748-1753 completând ansamblul care cuprindea acum o farmacie, un spital și o bilibotecă.
În timpul revoluției de la 1848-1849, bombardamentele au distrus acest complex, refacut in 1851. Biserica a fost dezafectată în 1948, iar din 1990 a fost preluată de către greco-catolici.
În clădirea vechiului spital funcționeză în prezent clinica de oftalmologie.