FB Promo

Stema orasului Sânnicolau Mare, Timis
Sannicolau Mare  este un oras din judetul Timis, Banat, Romania. Aflat la 60 km nord-vest de Timisoara este si cel mai vestic oras din Romania. Sannicolau Mare are o populatie de 12.938 locuitori cu o structura etnica diversificata, specifica regiunii.

Istorie

Cercetarile arheologice au scos la iveala dovezi care atesta ca vatra satului a fost locuita inca din epoca bronzului. Mai tarziu, romanii au ridicat aici un castru. Din vremea voievodatului lui Glad, a fost descoperit aici (in 1799) un tezaur medieval timpuriu, compus din 23 de obiecte din aur, expus in prezent la Viena.

Asezarea s-a dezvoltat in stransa legatura cu Morisena feundala (Cenad), aflata in imediata vecinatate. in diplomele regale din 1217 si 1256 este mentionata cu numele de San-Nicolau, dupa numele manastirii de aici care avea hramul „Sf. Nicolae”. Mai tarziu a fost proprietate a episcopiei catolice de Cenad, fapt atestat de dijmele papale din anul 1334.

in timpul Pasalacului de Timisoara, la Sannicolau Mare s-a ridicat o fortificatie de pamant langa asezarea civila. Aceasta cetate a fost daramata in 1701, in urma Pacii de la Karlowitz care prevedea daramarea ei ca una dintre conditiile pentru pace.

Dupa trecerea Banatului sub administratie habsburgica, localitatea cunoaste o dezvoltare accelerata, devenind in 1724, oficiu administrativ erarial, apoi resedinta de plasa. in 1787 primeste privilegiul de a organiza targuri. Acest privilegiu este extins in 1837 cand i se permite organizarea unei piete saptamanale. in tot acest timp a cunoscut o deosebita evolutie economica, demografica si urbanistica. Localitatea a fost colonizata cu germani (svabi). S-a dezvoltat si localitatea Sannicolau German, incorporata mai tarziu in oras.

Un loc important in viata localitatii l-a jucat scoala inferioara de agricultura, construita in 1799 de catre contele Cristofor Naco si Gimnaziul de Stat, construit in 1894. Aici s-a nascut in anul 1881 compozitorul Béla Bartók, tatal sau fiind director al scolii agricole, iar mama invatatoare.

Principalele instutii:

Primaria Sannicolau Mare
Casa de cultura
Liceul Teoretic
Grupul Scolar


Link-uri utile


http://www.sannicolau-mare.ro/

http://sannicolaumare-ghid.blogspot.com/

Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.