FB Promo
Recasul este unul dintre cele mai tinere orase in zona de vest a Romaniei.

Pozitia orasului Recas n cadrul regiunii

Recas este un oras in judetul Timis, Banat, Romania. A primit statutul de oras in aprilie 2004. Recasul are o populatie de aproximativ 8.500 locuitori si este un exemplu de diversitate etnica, aici traind impreuna romani, maghiari, sarbi, croati, germani (svabi) si romi. Orasul Recas are si 6 sate apartinatoare: Izvin, Stanciova, Herneacova, Petrovaselo, Bazos si Nadas.

Prima atestarea a localitatii provine din cronici feudale datate in 1319. De-a lungul timpului Recasul a fost pe rand domeniu feudal, cetate, targ de care apartineau 15 sate, a fost sub administratie turceasca, austriaca, maghiara si romana.

Este situat la o distanta de 21 km de Timisoara si 37 km de Lugoj, pe drumul national DN6 (european E70). Orasul are acces si la aeroportul Timisoara, aflat la 20 de km distanta.

Din anii 1784-1786, datorita procesului e colonizare a Banatului, au inceput sa se stabileasca populatii germane. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX Recasul cunoaste o perioada de dezvoltare fara precedent, polarizand viata sociala si economica din zona (resedinta de pretura, judecatorie, birou de carte funciara, perceptie). in 1894 a fost construita fabrica de caramida cu 100 de angajati iar in anul 1902 a aparut primul ziar german "Temesrekaser Zeitung".

in perioada interbelica Recasul dispunea de sscoala primara, scoala confesionala catolica, cazinou, asociatia pompierilor, cerc agricol german, club sportiv. in perioada socialista Recasul a avut statutul de comuna cu 6 sate apartinatoare. in urma unui referendum local, Recasul a dobandit in anul 2004 statutul de oras.

Viata social-culturala

Casa de Cultura Ion Cojar cuprinde utilitati precum sala de spectacole cu o capacitate de 400 locuri, spatiu expozitional, sala de conferinte si de lectura precum si biblioteca oraseneasca ce ofera cititorilor sai aproximativ 15.000 volume in limbile romana, germana,  maghiara, sarba, franceza si engleza.

Muzeul de  istorie, infiintat in septembrie 1987, sub forma unei expozitii permanente, a fost reorganizat si redeschis in anul 2002. In prezent cuprinde urmatoarele sectii: Istorie, Etnografie, Arta si Sport. Liceul Teoretic Recas coordoneaza activitatea tuturor unitatilor de invatamant din zona, cu un numar total de 1250 de elevi.
Formatia de pompieri voluntari aniverseaza in acest an 125 de ani de la infiintare. Dintre formatiile culturale active amintim Corul Bisericii Catolice, Corul Bisericii Ortodoxe, Ansablul sarbesc de dansuri Sveti George din Stanciova, Fanfara germana „Rekaser Blasmusik”
Anual se organizeaza numeroase evenimente culturale – „Ziua orasului Recas”, Ruga Recasului si a fiecaruia dintre localitatile apartinatoare, Zilele Toamnei si alte manifestari legate de traditia viticola, serbari religioase si ale diferitelor grupuri etnice.


 


Primaria Recas

Casa de cultura

Liceul Recas

Sala de sport

 

Principalele institutii

Primaria Recas

Liceul Teoretic Recas

Casa de cultura Recas

Link-uri utile

http://www.primariarecas.ro/Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.