FB Promo

Municipiul Lugoj este al doilea oras ca marime si importanta din judetul Timis. Situat in sud-vestul Romaniei,  acopera o suprafata de 9.855 hectare. Raul Timis strabate orasul pe o distanta de aproximativ 4 km, impartindu-l in doua.

La recensamantul din 2002, Lugojul avea o populatie de 44.570 locuitori (82,9% romani, 9,6% maghiari, 2,9% germani, 2,4% tigani, 1,6% ucraineni). impreuna cu satele din jur, populatia este estimata la circa 55.000 - 60.000 locuitori.

Prima atestare documentara a cetatii Lugoj apare spre sfarsitul secolului al XIII-lea, intr-un document pastrat in arhivele din Budapesta, din care reiese ca regele Ungariei, Ladislau al IV-lea (1272 - 1290) a poposit cu armata sa la Lugoj. La sfarsitul secolului al XIV-lea, mai ales dupa batalia de la Nicopole (1396), turcii trec Dunarea deseori, invadeaza Banatul, ajungand pana in partile Lugojului.

Banatul de Lugoj-Caransebes a rezistat presiunilor turcesti pana in 1658 cand Acatiu Barcsai, Principele Transilvaniei, a cerut lugojenilor si caransebesenilor sa accepte hotararea dietei din Sighisoara, supunandu-se turcilor.

Dupa infrangerea turcilor la al doilea Asediu al Vienei in 1683, imperialii trec la ofensiva si ocupa pentru scurt timp cetatile Lipova si Lugoj (1688). Dupa semnarea pacii, in urma tratatului de la Karlovitz (1699) Banatul a ramas sub dominatie otomana, insa prin cateva stipulatii ale tratatului, turcii sunt obligati sa darame unele fortificatii, printre care si zidurile cetatii Lugoj (1701). Dupa alungarea turcilor, prin pacea de la Passarowitz (21 iulie 1718), a inceput colonizarea germana, iar primii colonisti s-au stabilit pe malul stang al raului Timis (circa 1720), punand bazele "Lugojului german". in secolul al XVIII-lea au fost ridicate numeroase edificii publice, intre care biserica romano-catolica si biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului", amandoua declarate monumente istorice (vezi sectiunea urmatoare).

in 1778, ca urmare a incorporarii Banatului la Ungaria, Lugojul a devenit resedinta comitatului Caras, iar in 1795 Lugojul roman si Lugojul german s-au unificat. Eftimie Murgu s-a stabilit la Lugoj in 1841, iar in iunie 1848 a prezidat a doua Adunare nationala a romanilor din Banat de pe Campia Libertatii din Lugoj, in cadrul careia s-au exprimat postulatele de ordin national ale romanilor banateni din Revolutia Pasoptista, a carei centru a fost Lugojul. Prin rezolutia imperiala de la 12 decembrie 1850, Lugojul a devenit resedinta Episcopiei Greco-Catolice din Banat. Lugojul a fost resedinta comitatului Caras-Severin din 1881 pana in 1925, cand in urma noii organizari administrativ-teritoriale din Romania a fost creat judetul Caras si judetul Severin, cel din urma cu resedinta la Lugoj pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Podul de Fier, simbol al Lugojului, a fost ridicat in 1902. La 3 noiembrie 1918 a avut loc la Lugoj o mare adunare nationala in care s-a proclamat dreptul natiunii Romane la autodeterminare, dupa dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar in urma primului razboi mondial. La 20 decembrie 1989, Lugojul a devenit al doilea oras liber de sub regimul comunist din Romania.

in 1996 este finalizata cladirea Universitatii Europene Dragan, prin generozitatea marelui filantrop profesor dr. Iosif Constantin Dragan, nascut la Lugoj. Tot datorita lui, Lugojul obtine cate un post de televiziune, de radio, o tipografie si un ziar saptamanal.

Cultura

Continuand importantele traditii culturale si de spiritualitate romaneasca, Lugojul fiind considerat capitala culturala a Banatului, Casa de Cultura a municipiului Lugoj organizeaza urmatoarele manifestari artistice :
in ceea ce priveste educatia si instruirea, in Lugoj exista 17 gradinite, 10 scoli primare (clasele I-VIII) si 5 licee: Coriolan Brediceanu, Iulia Hasdeu, Valeriu Braniste, Aurel Vlaicu si stefan Odobleja. Dupa revolutia din 1989, omul de afaceri si personalitate marcanta a culturii lugojene, Iosif Constantin Dragan a inzestrat orasul cu Universitatea Europeana Dragan, institutie de invatamant superior cu profilele economic si juridic, care confera localitatii statutul de oras universitar.

in fiecare an la 20 decembrie se sarbatoreste Ziua Lugojului, amintind ca orasul a fost in decembrie 1989 al doilea oras liber din Romania. La 15 august are loc Ruga Lugojana, sarbatoare anuala dedicata celebrarii Hramului Bisericii Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului.

Pricipalele institutii:


Primaria Municipiului Lugoj
Casa de Cultura a Municipiului Lugoj
Teatrul Municipal Traian Grozavescu - Lugoj
Biblioteca Municipala - Lugoj
Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica - Lugoj
Universitatea Europeana Dragan - Lugoj
Colegiul National Coriolan Brediceanu - Lugoj
Colegiul National Iulia Hasdeu - Lugoj
Grupul Scolar Valeriu Braniste
Grupul Scolar Aurel Vlaicu -  Lugoj
Grupul Scolar Stefan Odobleja - Lugoj

Link-uri utile

http://www.primarialugoj.ro/

Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.