FB Promo
Stema orasului JimboliaJimbolia n Romnia
Orasul Jimbolia se afla situat in partea de vest a Romaniei, in extremitatea vestica a judetului Timis, la 39 km distanta (pe calea ferata) de Timisoara.
Ca pozitie geografica, orasul Jimbolia este situat in Campia Banatului, la contactul dintre Campia Timisului si Campia Muresului. Un aliniament de sate marcheaza limita dintre cele doua unitati de relief: Checea-Carpinis-Satchinez.  Se afla la intersectia unor importante cai de comunicatie ce fac legatura dintre Romania si spatiul ex-iugoslav, fiind un important punct de frontiera feroviar si rutier la granita dintre Romania si Serbia.

In sistemul urban romanesc, Jimbolia face parte din categoria
oraselor mici, sub 20.000 de locuitori, la nivel national ocupand locul 175 din cele 261 de orase ale tarii. in cadrul judetului Timis, orasul Jimbolia ocupa, in anul 2002, locul IV ca numar de locuitori (11.113 locuitori in 2002) dupa orasele Timisoara, Lugoj si Sannicolau Mare, detinand 1,5% din populatia totala a judetului si 2,5% din populatia urbana a acestuia.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1332 . Pana la colonizarile din 1766 s-a numit Chumbul, Chombol, Csomboly, Zsomboly. Odata cu colonizarile germane, localitatea se va numi Hatzfeld, iar din 1924, Jimbolia. in 1857, Jimbolia este legata de Timisoara prin una din primele cai ferate de pe teritoriul Romaniei. Prima unitate industriala este infiintata in anul 1864 - Fabrica de tigla „Bohn & Co“ (viitoarea „Ceramica“). A doua jumatate a secolului al XVIII-lea se remarca printr-o impetuoasa dezvoltare edilitara si urbanistica.

La 16 februarie 1968 dupa noua impartire administrativa a teritoriului Romaniei, Jimbolia devine al treilea oras ca marime dupa Timisoara si Lugoj in judetul Timis.

In ultimii ani, dupa Revolutia din Decembrie 1989, orasul a parcurs ample transformari de ordin economic, politic si social. Prezentul orasului este marcat de perspective pozitive in privinta investitiilor straine, dotarilor edilitare si a dezvoltarii orasului in general.
   
Cultura

In decursul istoriei sale Jimbolia a constituit un important centru de cultura in aceasta parte de tara. Atmosfera culturala a asezarii ii va determina pe valorosi oameni de cultura sa-si stabilesca locul de creatie aici. Astfel pictorul Stefan Jäger , cel mai mare pictor svab, se muta in 1910 la Jimbolia si aici picteaza cea mai mare parte a tablourilor sale. Tot aici activeaza si muzicienii Emmerich Bartzer , Nikolaus Maser , Mathias Svoboda . Poetul Peter Jung activeaza o buna perioada de timp in Jimbolia fiind autorul a peste 10.000 de poezii si a sute de articole de publicistica. Tot aici activeaza in perioada 1948-1987 si preotul Mihail Avramescu – un important colaborator al lui Mircea Eliade.

Deosebit de prolifica a fost si presa jimboliana. in 1883 apare primul ziar “ Hatzfelder Sonntags Zeitung ” , iar patru ani mai tarziu, publicatia saptamanala “Hatzfelder Zeitung ” (dupa 1900 , “Zsombolyaer Zeitung” ) , la care a activat si poetul Peter Jung si care a avut o existenta de c a teva decenii bune (1887-1941). in perioada interbelica peisajul presei jimboliene se imbogateste cu doua publicatii de anvergura. Astfel, in 1920 sub patronajul sectiei germane a Partidului Social-Democrat iugoslav apare “Vorwarts” (1920-1923), iar in 1924 “Hatzfelder Volksblatt” autointitulat „organ independent pentru politica, comert, reclama, agricultura si interese locale”. in total, pana la jumatatea secolului trecut in Jimbolia au aparut 12 reviste. Multe din acestea, surse importante de documentare, se afla la Muzeul de Istorie din Budapesta si Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti.

Incercari de reabilitare a bogatei prese jimboliene de dinainte de 1944 au loc abia incepand cu anul 1995, cand apare primul numar al saptamanalului “Observator de Jimbolia” . Acesta va deveni ulterior “Noul Observator” , un s aptamanal regional editat la Timisoara si care-si va inceta aparitia in anul 2002. O incercare de a relua activitatea celor doua publicatii se va materializa in aparitia pentru scurt timp a publicatiei bilunare „ Jimbolianul ” (pana in 2003).  

Primele institutii culturale apar in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Astfel, in 1866 se deschide un cazinou cu o biblioteca ce in 1934 va ajunge la 10.000 de volume, iar in 1877 se infiinteaza asociatia de lectura “Leseverein”, intr-o cladire care mai tarziu va deveni “Casa de Cultura”. Cea mai valoroasa biblioteca existenta in Jimbolia a apartinut contelui Csekonics care, din pacate, odata cu desfiintarea domeniilor, s-a pierdut. Prima biblioteca publica din Jimbolia a luat fiinta in anul 1948, devenind ulterior Biblioteca Oraseneasca “Mihai Eminescu”. in anii '70 aici a functionat “Salonul literar-stiintific” la care au fost invitati scriitori si oameni de stiinta si in cadrul careia s-au tinut referate si prelegeri, s-au discutat noi aparitii editoriale etc.

In prezent, viata culturala a orasului Jimbolia este marcata de citeva institutii majore: Casa de Cultura “VOX”, Cafeneaua literara “Apunake”, Fundatia romano-germana “Petre Stoica” si Biblioteca Oraseneasca “Mihai Eminescu”.

Casa de Cultura “VOX” functioneaza intr-un sediu modern pe strada T. Vladimirescu. Dispune de o sala de spectacole cu peste 400 de locuri pe scena careia au loc periodic spectacole de teatru, muzica clasica, usoara si populara, diferite manifestari artistice, expozitii. incepand din 1997, Casa de Cultura organizeaza “Zilele jimboliene”, o manifestare artistica de amploare ce cuprinde: concerte folclorice, rock si pop; expozitii, lansari de carte, simpozioane pe diferite teme etc.

Cafeneaua literara “Apunake” a fost amenajata in cladirea Casei de Cultura din initiativa poetului Petre Stoica, cu sprijinul Fundatiei culturale romano-germane si a Primariei Orasului Jimbolia. Are menirea de a ocaziona intalnirile intre scriitori, dintre iubitorii de literatura, lansarile de carte, concerte etc.

Fundatia culturala romano-germana “Petre Stoica” din strada Lorena are drept scop reconstituirea vietii culturale si spirituale romane si germane de pe teritoriul Banatului, promovarea valorilor traditionale ale democratiei europene (pluralism, specificitate si dialog interetnic). Fiinteaza din anul 1995 si, de la data infiintarii, a organizat numeroase aniversari comemorative, expozitii documentare, simpozioane, lansari de carte, auditii muzicale etc. Biblioteca Fundatiei cuprinde 15.000 de volume in limbile romana si germana, dintre care unele de mare valoare bibliofila. De mare interes sunt si colectiile de numismatica, de filatelie, de cartofilie si ex-librisuri, importante manuscrise ale unor scriitori romani si germani, tablouri, gravuri si obiecte casnice muzeale.

Biblioteca oraseneasca “Mihai Eminescu” isi desfasoara activitatea in doua sectii principale: pentru copii, respectiv pentru adulti. in anul 1995 fondul de carte al Bibliotecii era structurat pe toate domeniile cunoasterii in trei limbi: romana, maghiara si germana si cuprindea peste 45.000 de volume de carti si periodice. in cadrul bibliotecii, periodic au loc sedintele Cenaclului literar “A.E. Baconsky”.

Activitatea culturala a orasului este puternic marcata de persoane si obiceiuri de origine germana. Personalitatile marcante ale Jimboliei au fost pictorul Stefan Jäger si medicul chirurg dr. Karl Diel. in cinstea si memoria lor au fost deschise 2 frumoase muzee.

Viata culturala prezenta a Jimboliei este sustinuta de activitatile Fundatiei Culturala Romano-Germana "Petre Stoica" si de Asociatia pompierilor "Florian".

     
MUZEUL STEFAN JAGER


Este dedicat vietii si activitatii pictorului Stefan Jäger (1877 - 1962). Muzeul este construit pe locul fostei Case Memoriale, cu sprijin financiar al Ministerului Culturii din Landul Bavaria - Germania. Deschiderea oficiala a Muzeului Stefan Jäger (noua constructie) s-a realizat la data de 4 aprilie 1996. Cladirea are 5 incaperi structurate astfel: o sectie de etnografie, o sectie de arheologie, o camera cu fotografii ale personalitatilor jimboliene, o sala de sedinte, o camera svabeasca si un coridor luminor destinat expozitiilor, care au loc cu diferite ocazii in Jimbolia. Atelierul pictorului a ramas neschimbat si cuprinde, pe langa obiecte ce au apartinut pictorului, 11 lucrari in ulei, acuarele si schite.

       


MUZEUL POMPIERILOR "FLORIAN"

A fost infiintat in anul 1993 la initiativa Asociatiei Pompierilor Civili FLORIAN Jimbolia, cu sprijinul Primariei orasului Jimbolia si a Muzeului Banatului Timisoara pentru a ilustra nobila activitate a pompierilor voluntari de lupta impotriva incendiilor de la infiintarea primei formatii voluntare de pompieri - in anul 18 7 5 si pana in prezent.

Muzeul detine obiecte si dotari specifice formatiilor voluntare de pompieri din Banat,
in perioada anilor 1880 - 1970, care au apartinut Formatiei Civile de pompieri a orasului Jimbolia, precum si numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome si trofee obtinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.

 
               
     
   
FUNDATIA CULTURALA ROMaNO-GERMANA PETRE STOICA

Are ca tel principal reconstituirea vietii culturale si spirituale romane si germane de pe teritoriul Banatului, cautand so promoveze valorile traditionale ale democratiei europene (pluralism, specificitate si dialog interetnic). Totodata, ea isi propune cautarea celor mai eficiente mijloace pentru refacerea puntii cu trecutul, ca si asigurarea unui climat de dezvoltare educational-culturala sub deviza "toleranta si prosperitate prin cultura".

Fundatia are in inventarul ei o biblioteca de aproximativ 15.000 de volume in limbile romana si germana, dintre care unele de mare valoare bibliografica, colectie de numistica, de filaterie, de cartofilie si ex-libris-uri, importante manuscrise de la scriitori romani si germani, tablouri, gravuri si obiecte casnice muzeale.

O mandrie a Fundatie o constituie fondul substantial de documente despre oamenii si viata Jimboliei pana in anul 1944 (acte oficiale, fotografii vechi, scrisori, afise, reclame si ziare vechi).

Fundatia functioneaza din primavara anului 1996, perioada in care a organizat numeroase aniversari comemorative, expozitii documentare, simpozioane, lansari de carti, auditii muzicale etc.
   
   
CASA MEMORIALA  "Dr. Karl Diel"

Casa memoriala "Dr. Karl Diel" a fost inaugurata la data de 11 august 2000 cu ocazia celei de-a treia editii a sarbatorii "Zilele Jimboliene" prin efortul comun al Prof. Dr. Pia Branzeu (stranepoata lui dr. Karl Diel) si a Primariei orasului Jimbolia.

Dr. Karl Diel (1855 - 1930) a fost medic chirurg, director al Spitalului din Jimbolia.
A efectuat peste 50.000 de interventii si operatii.

       


Evenimente:

O serie de evenimente organizate de Primarie in ultimii ani au devenit deja traditie:
- Raliul Jimboliei,
- Festivalul euroregional de muzica blues Jimbo-blues,
- Zilele jimboliene – sarbatoarea orasului,
- Sarbatoarea de Ignat – concurs gastronomic de preparare a porcului,
- Festivalul obiceiurilor si datinilor de Craciun – O, brad frumos.

Link-uri urile

http://www.jimbolia.ro


Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.