FB Promo

Stema orasului Faget

Faget este unul dintre cele 9 orase ale judetul cu o populatie de 7.201 locuitori. De Faget apartin alte 10 localitati din imediata apropiere: Batesti, Begheiu Mic, Bichigi, Branesti, Bunea Mare, Bunea Mica, Colonia Mica, Jupanesti, Povargina si Temeresti .

Orasul Faget este situat in sud-vestul Romaniei, in zona de contact a Campiei Lugojului cu Dealurile Lugojului, pe cursul superior al Pozitia orasului Faget n cadrul regiuniiraului Bega. in cadrul judetului Timis se afla in partea de est, la o distanta de 98 km de Timisoara si 33 km de municipiul Lugoj, de care se leaga prin drumul national DN 68A. Acelasi drum spre est pune orasul in legatura cu municipiul Deva, aflat la o distanta de 68 km. Orasul este strabatut si de calea ferata Lugoj - Faget - Ilia.

Istorie

Cetatea Fagetului este atestata documentar pentru prima data in 1548, ca targ cu o puternica cetate. intre 1594-1602 a fost proprietatea Banului de Lugoj. in 1602 a fost asediata si distrusa de turci, dupa care a cazut in ruina. A constituit timp de 150 de ani obiectul unor aprige confruntari intre romani, turci si austrieci, lucru confirmat si de catre sapaturile arheologice. Paralel cu cetatea militara a evoluat si asezarea civila, devenind intr-o perioada relativ scurta de timp, cea mai importanta localitate din zona. Cetatea a fost demolata de catre turci in 1699. in 1900 Fagetul a fost colonizat cu maghiari. La 5 iulie 1994 comuna a fost declarata oras.


Cultura

Primaria orasului Faget

Biblioteca oraseneasca in orasul Faget

Centru cultural Cassina in orasul Faget
Centrul de vacanta si studii Augusta din Jupanesti

Camine culturale in Batesti, Beghei, Temeresti, Jupanesti, Bunea Mare, Colonia Mica, Bichigi, Povergina

Casa de Cultura in orasul Faget

Liceul Teoretic Traian Vuia


Manifestari artistice importante

Zilele Fagetului

Targul si sarbatoarea Olarilor - Faget - Jupanesti

Nedeea Romanilor - Valea lui Liman Tomesti

http://www.faget.online.ro/Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.