FB Promo

 
Stema orasului DetaDeta (maghiara Detta) este un oras in judetul Timis, Banat, Romania. Este un mic centru administrativ, economic si cultural, de importanta microregionala, cu o populatie de 6.418 locuitori. Deta polarizeaza atat din punct de vedere economic cat si socio-cultural viata localitatilor: Denta, Moravita, Gataia, Voiteg, Banloc, Jamu Mare, Giera, Giulvaz.
Deta n Romnia
Orasul Deta este situat in extremitatea de sud-vest a tarii, in Campia Barzavei intre Timisoara si frontiera cu Serbia, la o distanta de 43 km sud de Timisoara pe DN59 (respectiv E70) si la 18 km de granita cu Serbia (118 km de Belgrad).

Istorie

Pe teritoriul orasului au fost descoperite vestigii arheologice din epoca bronzului, din perioadele dacica, prefeudala si feudala. in perioada romana aici a existat castrul roman Potula.[1] Prima atestare documentara a localitatii Deta are loc in 1360, sub denumirea de Ded, fiind posesie a nobilului Petrus de Deed, de la care deriva numele actual. in anii 1411 si 1427, localitatea este consemnata cu denumirile Ded si respectiv Dedu Mic. in perioada dominatiei otomane, decade.

in jurnalele de calatorie din 1660 - 1664, calatorul turc Evliya Çelebi care vizita Banatul, afirma ca Deta era locuita de romani.[2]

Din anul 1724, cand a inceput colonizarea Banatului de catre germanii provenind din Bavaria si Alsacia/Lorena, localitatea a renascut, denumirea ei fiind transformata in Detta. Colonizarile au inceput in 1737 si au durat pana pe la 1794, iar pe langa germani au mai fost colonizate si cateva familii de italieni.[3] in secolul XIX cunoaste o dezvoltare rapida, in special dupa 1858 - anul in care a fost data in folosinta calea ferata Timisoara - Jamu Mare, care trecea prin Deta. La 1810, era deja declarata oras. in 1858 se da in folosinta calea ferata Timisoara - Bazias, care trecea prin Deta. Deschiderea caii ferate creeaza conditii favorabile pentru comertul cu cereale si animale. Pe aceste doua componente, localitatea reuseste in scurt timp sa-si construiasca prosperitatea.

in 1867, dupa incorporarea Banatului la Ungaria, s-a infiintat plasa Deta, cu 13 comune, care aprtinea de comitatul Timis. Tot atunci este recunoscuta drept important centru economic. Cunoaste o insemnata dezvoltare edilitara, se construiesc scoli, institutii, se efectueaza lucrari de canalizare, se toarna trotuare si se introduce telefonul (1899). in secolul XIX se construieste Hotelul Bellavista, loc de intalnire a targovetilor romani si sarbi din zona.[4] in 1902 se construieste uzina electrica si se introduce iluminatul electric.

in lucrarea Ghidul Banatului de Emil Gradinariu, din 1936, Deta era descrisa astfel:

    Frumos si ingrijit orasel de campie, cu strazi bine intretinute, trotuare asfaltate, in centru avand o serie de cladiri remarcabile, cum sunt biserica rom. catolica, primaria, hotelul si cafeneaua „Bellavista", etc. Este sediul preturii cu acelas nume si este un foarte insemnat centru industral. Are 4.070 locuitori, majoritatea germani, apoi romani si putini maghiari si sarbi. A cunoscut din nou o perioada de criza si a decazut de la statutul de oras, intrand in randul localitatilor rurale.

Dupa al doilea razboi mondial, Deta cunoaste o noua etapa in dezvoltarea sa, de aceasta data marcata de ideologia si organizarea comunista. in 1968 primeste statul de oras (pentru a treia oara in istoria sa). Se construiesc noile cartiere de blocuri, se aduc noi institutii publice, etc.

Principalele institutii:

Primaria orasului Deta

Casa de Cultura Deta

Muzeul orasului Deta

Grupul Scolar SF.NicolaeLink-uri utile


http://www.detatm.ro/Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.