FB Promo

Pozitia orasului Ciacova n cadrul regiunii Localitatea Ciacova este situata in sud-vestul judetului Timis, la cca 30 km sud de Timisoara,   existenta sa datand din anul 1335 desi in cronica familiei Csak aflata la biserica sarba se mentioneaza anul 1223 ca localitate aflata in proprietatea familiei Csak.

Etimologic, toponimul Ciacova isi are obarsia din adaugarea la numele posesorului locurilor a cuvantului maghiar Varos–Csakvaros, ceea ce in limba romana inseamna orasul lui CSAKY, sau orasul Csaky.  Cuvantul maghiar Varos a intrat chiar in fondul principal al limbii romane, in forma de oras.
In anii 1390-1394 aici s-a ridicat o cetate care a fost inconjurata de o retea de canale de apa (Timisul) , facand-o greu de cucerit. Aceasta cetate a fost luata de regele Sigismund in anul 1395, cedand familiei Csak, cetate in Bihor si orasul Szilard, astfel cetatea CIACOVEI devenind cetate regala.

In 1552 cetatea fost ocupata de turci, ei construind in acea perioada multe turnuri de aparare in jurul ei. In urma pacii de la Carlovitz din 1860 s-a impus daramarea cetatii, fapt executat de contele Oettingen, in urma careia a supravietuit doar turnul de veghe, numit de catre localnici Cula, care sta drept marturie acestei asezari.
In 1718 dupa pacea de la Pasarowitz, localitatea Ciacova, ca de altfel tot Banatul a trecut sub     administrarea Casei AUSTRIA . Conform lucrarii lui J.J.Ehrler in  aceasta perioada a fost ridicata la      rangul de district, avand in componenta sa  4 cercuri care la randul lor aveau in componenta sa 67 de      localitati din care: 46 cu populatie romana, 6 cu populatie sarba , 1 cu populatie germana, 13 cu populatie      romana–sarba, 1 cu populatie romana-sarba–germana, aceasta fiind Ciacova.

In anul 1869 in Ciacova “ Prima Casa de Pastrare din Ciacova “ care in 1876 s-a transformat in societate pe actiuni. Printre membrii fondatori romani, sarbi, germani si maghiari, iar in 1906 s-a infiintat Banca Ciacovana SA , unde printre fondatori ,pe langa intelectualitatea localitatii gasim si proprietarii unor gospodarii taranesti . Dintre acestia Breban Gheorghe din Ghilad, , fratii Nica si Costa Diminescu , Ion Pinciu , Ion Gruescu, Nicolae Uzum din Ciacova.
Din anul 1890 localitatea face parte din comitatul Timis-Ciacova, fiind resedinta de district, iar din anul 1921 face parte din judetul Timis –Torontal , fiind resedinta de plasa pana in 1935.


 

INVATAMANT

 

La Ciacova, copiii prescolari beneficiaza de o gradinita cu program normal si una cu program prelungit (in localitatea de resedinta).Gradinite cu program normal se gasesc si in celelalte localitati ale orasului : CEBZA, PETROMAN, OBAD, MACEDONIA.

Invatamantul scolar primar este asigurat prin scolile generale existente in cele cinci localitati ale orasului.

Liceul Mocioni CiacovaInvatamantul preuniversitar se desfasoara in cadrul LICEULUI ALEXANDRU MOCIONI   cu cele doua profile : matematica–informatica si umanist si prin unificare cu GRUPUL SCOLAR AGRICOL  cu profilele: agronomic, veterinar, mecanic, agricol, comercial-vanzatori,  situat in localitatea Ciacova.

Liceul Alexandru Mocioni   a fost infiintat in anul 1895 sub conducerea renumitului constructor ciacovean Iosef Brandeiz sub forma unui complex scolar.

In anul 1955 fostul liceu devine de cultura generala, cu profil real si profil umanist. Prima promotie a terminat in anul 1959-1960. In anul 2003 va absolvi cea

de-a 29 generatie cu specializarea matematica-informatica. Este liceul cu renume din campia de sud a Banatului, marturie fiind cele 29 de generatii.

Din 2001 cladirea ce gazduieste clasele liceale a fost reabilitata si dotata cu mobilier nou, fiind create conditii optime pentru invatamant. Exista posibilitatea de afirmare prin participarea la expozitii in scoala si in afara ei, colaborari la reviste de specialitate si la revista scolii. Liceul dispune de o sala festiva cu 350 de locuri, sala de sport, teren de sport cu tribuna, internat, sali pentru discipline optionale, pictura si grafica, istoria artelor, arta dramatica, istoria culturii si civilizatiei.

Liceul a fost dotat cu 25 computere si alte utilitati secundare, astfel ca liceul poate sa se compare cu orice alt liceu de elita din Timisoara, elevii beneficiind de conditii deosebite. Ei vor avea posibilitatea sa acceseze si reteaua Internet, ca apoi sa lucreze modele educationale.

Cifra medie de scolarizare anuala se situeaza in jurul a de 850 elevi pe total oras.

Unitatile de invatamant din satele: CEBZA, MACEDONIA, PETROMAN, OBAD au fost si ele renovate, drept urmare,  fiecare elev se poate bucura de sansa de a putea invata  in conditii optime.   Pregatirea superioara a cadrelor didactice, prezenta dascalilor in mare majoritate titularizati, aduc un plus de eficacitate procesului de invatamant din acest oras.

Ca aspect negativ al desfasurarii procesului de invatamant in orasul Ciacova, este de mentionat necesitatea efectuarii navetei unei parti a personalului didactic, neacordandu-se facilitati pentru transport, cazare si stabilizare.


Principalele institutii:

Primaria Ciacova

Liceul Alexandru Mocioni


http://primariaciacova.rdstm.ro/Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.