FB Promo

Coat of arms of Timisoara

Timisoara  este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis, Banat, de asemenea este al patrulea oras ca populatie din Romania, dupa Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca. Numele localitatii vine de la raul Timis, numit de romani in antichitate Tibisis sau Tibiscus. Conform ultimului comunicat al Institutului National de Statistica, la data de 1 ianuarie 2006 orasul avea o populatie de 303.200 locuitori si 336.089 locuitori in zona metropolitana.


Cultura

Timisoara este un oras multicultural, influentat de diversele comunitati etnice, in special de cea germana, maghiara si sarba, dar si de cele bulgara, italiana si greaca. Mostenirea culturala si diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orasului. Cu cele peste 12 institutii culturale profesioniste, Timisoara este, dupa Bucuresti si Iasi, al treilea pol cultural din tara din punct de vedere al marimii si diversitatii ofertei culturale. O mare traditie o are teatrul timisorean, care prin cele trei teatre de stat, (in premiera in Europa): Teatrul National, / Teatrul German si Teatrul Maghiar, ofera spectacole in limbile romana, germana si maghiara. Cele trei institutii impart aceiasi cladire-simbol cu Opera Romana.

Filarmonica Banatul intregeste paleta de oferta culturala de cea mai inalta calitate, pastrand astfel o traditia orasului care a vazut interpretand pe scenele lui nume mari precum Franz Liszt, Strauss fiul, Brahms, Enescu sau premiera Traviatei lui Verdi la 9 februarie 1855.

Patrimoniul cultural timisorean si banatean este intregit de Muzeul Banatului, infiintat in 1872. Acesta adaposteste cea mai mare colectie de obiecte arheologice din Banat. Institutia are diferite ramuri, printre care un Muzeu de Arta, de Etnografie, Muzeul Satului Banatean, un Muzeul al Viorilor sau cel al Tehnologiei, Informatiei si Comunicatiilor. Muzeul mai detine si cea mai mare colectie de pasari si fluturi din Estul Europei. Oferta culturala este intregita de Teatrul de Papusi (infiintat in 1949), Ansamblul Banatul, Biblioteca Judeteana (1904), scoala Populara de Arta, Casa de Cultura, dar si numeroase galerii de arta, edituri, fundatii si asociatii culturale.


Educatie

Invatamantul preuniversitar

Invatamantul scolar se desfasoara in 64 de gradinite, cu 498 de educatoare si 7095 de copii; invatamantul primar si gimnazial este organizat in 47 de unitati, cu 2401 cadre didactice si 35.186 elevi, invatamantul liceal, in 34 de unitati, cu 1359 cadre didactice si 17.472 elevi, cel post-liceal in 11 unitati, cu 958 cursanti, cel de maistri in 6 unitati cu 267 cursanti. Reteaua scolara mai cuprinde doua scoli speciale pentru elevii cu deficiente, o scoala speciala pentru ambliopi, un centru de educatie speciala si un centru pentru invatamant alternativ, prin scoala Waldorf, infiintata in anul 1993. Specificul invatamantului preuniversitar timisorean este diversitatea limbilor de predare. Bogata traditie multietnica a orasului s-a mentinut si in mare parte datorita scolilor cu predare in limba germana, maghiara si sarba, care, impreuna cu limba romana au o traditie si o continuitate de aproape 3 secole. in prezent acestor limbi li s-au adaugat in unele unitati de invatamant slovaca si ucraineana.

Printre cele mai importante licee si colegii se numara:

    * Colegiul Tehnic "Ion Mincu" - singurul liceu de arhitectura din tara
    * Liceul Economic F.S.Nitti,
    * Liceul Teoretic Jean Louis Calderon,
    * Colegiul Banatean,
    * Colegiul National Constantin Diaconovici Loga,
    * Liceul Teoretic Nikolaus Lenau,
    * Liceul Grigore Moisil Timisoara,
    * Colegiul National de Arta Ion Vidu,
    * Liceul Pedagogic Carmen Sylva, fost Eftimie Murgu,
    * Liceul Teoretic Bartók Béla
    * Liceul Teoretic "Dositei Obradovici"

Invatamantul superior are o traditie de aproape 100 de ani, odata cu infiintarea Politehnicii in 1920. De atunci si pana azi Timisoara a devenit cel mai important pol universitar din vestul tarii si al treilea ca marime din tara dupa Bucuresti si Iasi.
Fostul Liceu al Piaristilor
Fostul Liceu al Piaristilor

Cele mai importante universitati sunt:

    * Universitatea de Vest
    * Universitatea „Politehnica” din Timisoara
    * Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes
    * Universitatea de stiinte Agricole a Banatului
    * Universitatea Tibiscus
    * Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir
    * Universitatea Mihai Eminescu
    * Universitatea Ioan SlaviciParteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.