FB Promo
Angela Merkel: Germania, Italia si Franta propun un nou impuls Europei / Prioritate pentru aparare, economie si programe pentru tineri
Vizite: 892
28 iunie 2016
 Angela Merkel: Germania, Italia si Franta propun un nou impuls Europei / Prioritate pentru aparare, economie si programe pentru tineri
Angela Merkel: Germania, Italia si Franta propun un nou impuls Europei / Prioritate pentru aparare, economie si programe pentru tineri
Share |

 Germania, Franta si Italia au anuntat luni ca doresc sa propuna un "nou impuls" proiectului european, dupa votul in favoarea Brexitului, si au exclus orice negociere cu Marea Britanie atat timp cat cererea de iesire din Uniunea Europeana nu este formalizata, scrie AFP, relateaza HotNews.

"Vom prezenta o propunere colegilor nostri", sefii de stat si de guvern din UE, pentru a "da un nou impuls in diferite domenii in cursul lunilor urmatoare", a declarat cancelarul Angela Merkel, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Berlin cu presedintele francez Francois Hollande si cu seful guvernului italian Matteo Renzi.

Cancelarul a subliniat ca sunt avute in vedere progrese in special in domeniile "apararii, cresterii, locurilor de munca si competitivitatii", in timp ce Hollande a apreciat ca nu trebuie "pierdut timpul" pentru a raspunde provocarilor ridicate de Brexit.

Intr-o declaratie comuna, cu contururi inca foarte generale, cei trei lideri europeni si-au fixat "trei prioritati esentiale": "securitatea interna si externa", in special lupta impotriva terorismului, dezvoltarea apararii europene si supravegherea granitelor externe ale Europei, "o economie puternic si o coeziune sociala puternica" si "programe ambitioase pentru tineri".

In domeniul economic, declaratia vorbeste pentru zona euro de o mai mare convergenta, "inclusiv in domeniile social si fiscal", unde numeroase guverne sunt foarte atente sa-si mentina prerogativele nationale.

Aceasta propunere ar urma sa inceapa sa fie discutata miercuri in cadrul summitului sefilor de stat si de guvern din UE de la Bruxelles, dedicat Brexitului, inainte de o intalnire speciala a celor 27 in septembrie, care isi propune sa ajunga la un acord "asupra unor proiecte concrete de realizat in Europa in urmatoarele sase luni".

Merkel, mai putin presata decat colegii sai sa obtina cererea formala de iesire a Marii Britanii din UE, a subliniat insa ca Roma, Parisul si Berlinul sunt de acord ca nicio negociere cu britanicii nu va avea loc pana la cererea oficiala de iesire.

"Suntem de acord asupra acestui aspect, nu vor exista discutii formale sau informale legate de iesirea Marii Britanii din UE atat timp cat nu exista o cerere de iesire din UE la nivelul Consiliului European", a spus ea, in conditiile in care partizanii Brexitului din Marea Britanie nu dau semne ca se grabesc in acest sens.

Regulile europene prevad ca un candidat la iesire trebuie sa ceara plecarea inainte de a putea negocia noi relatii cu ceilalti membri.

"Responsabilitatea este sa nu pierdem timpul pentru a trata chestiunea plecarii Marii Britanii", a subliniat Hollande.

Sursa: HotNews.ro
Foto: beecareful.info
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.